Mit tehetnek az amerikai éttermek és alkalmazottaik a Black Lives Matter mozgalom idején, ha a rendőrségtől érkezik hozzájuk egy nagyobb megrendelés?

A békés tüntetők is megtapasztalják a rendőrség agresszióját

Május 27-e óta tartanak a George Floyd halála miatt kirobbant tüntetések egész Amerikában. Donald Trump amerikai elnök katonai repülőket is bevetett a tüntetők megfigyelésére, a fosztogatókat megfenyegette, hogy a rendőrség rájuk fog lőni, miközben a békésen tüntető többség is atrocitásokról számol be, ahogy Cole Sprouse színész is. A rasszizmus elleni tüntetések Európára is átterjedtek: demonstráltak Londonban, Berlinben és szombaton Budapesten is.

Rendorok Tuntetesen Amerika Taco Etterem
Rendőrsorfal Amerikában / Fotó: Getty Images

Múlt hét szombaton, június 6-án, Joyce Beatty ohiói képviselőasszony is részt vett a columbus-i tüntetésen, és hasonló rendőrségi túlkapásokról számolt be.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Azért mentem el, hogy a fiatal tüntetők lássák, hogy szolidarítok velük. Bár nagymama és választott kongresszusi képviselő vagyok, elsősorban mégis afroamerikai nő, aki átérzi fájdalmukat[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Beatty az NBC4-nak.

Banksy: “A színes bőrű embereket cserben hagyta a rendszer” – Erős képpel áll ki a Black Lives Matter mellett

Banksy legfrissebb alkotásával kifejezte a támogatását a Black Lives Matter mozgalom mellett – írja a The Guardian . Az Instagramra posztolt kép kapcsán az ismert kortárs képzőművész arról írt, eleinte úgy volt a dologgal, hogy inkább befogja a száját, és figyel azokra a feketékre, akik az őket érő elnyomásról beszélnek, ám aztán rájött, hogy nem ez a helyes hozzáállás.

Miután a rendőrök az egyik tüntetőt állítólag leteperték, Beatty elmondása szerint közbelépett, hogy megpróbálja megvédeni egy nőt, akivel szemben agresszíven léptek fel a rendőrök. De párbeszéd helyett a rendfenntartók bors spray-t fújtak a tömegre, köztük a képviselőre is, írja a Vice.

Colombus város közgyűlésének elnöke, Shannon Hardin is jelen volt Beatty-vel együtt, ő szintén kapott a fújásból. Másnap a columbus-i rendőrség könnygázt és fából készült lövedéket vetett be a demonstrálók ellen, akik még a kijárási tilalom kezdete előtt vonultak utcára.

Mindeközben a columbus-i Condado Tacos egyik éttermének alkalmazottai nem túl lelkesen vették tudomásul, hogy befutott hozzájuk egy nagyobb rendelés a helyi rendfenntartó erőktől.

No Title

I want to add: corporate is trying to say that us walking off the job was us quitting, but multiple people can verify the phrase “tell anyone refusing to work they’re fired” was said. Also, the entire store staff supported us. This was a corporate decision.

„Ma a területi vezető engem és a helyettes konyhafőnökömet elbocsátott a Condadótól, mivel nem voltunk hajlandók 500 tacót elkészíteni az autópályarendőrség részére” – írta Jake Widdowson, aki bevallása szerint nem bánt meg semmit. Utána azt is hozzátette, a vezetőség úgy próbálta beállítani, mintha nem hangzott volna el, hogy kirúgják a lázadókat.

A tüntetésekre reflektált, de a cikk sértő címe miatt lemondásra kényszerült a főszerkesztő

Noha 30 éve dolgozott a Philadelphia Inquirer főszerkesztője, Stan Wischnowski a lapnál, a nemrég publikált cikkének sértő címe miatt lemondásra kényszerült, írja az MTI a lap közleményére hivatkozva. A szerkesztőségben nagy felháborodást keltett a cikk, ami a tüntetések miatti, épületekben okozott károkról szólt.

A Condado Tacos szóvivője szerint az egyik üzletük kapott egy előre kifizetett megrendelést 500 tacóról az Ohiói Állami Autópályarendőrségtől. Néhány alkalmazott jelezte, hogy nem hajlandók részt venni a rendelés teljesítésében, a szóvivő szerint senkit sem bocsátottak el emiatt.

A rendőrség kiszolgálásának megtagadása diszkrimináció?

„Miután a területi vezetővel megbeszélték a problémáikat, az alkalmazottaknak megmondták, hogy nem szükséges részt venniük a rendelés elkészítésében. Azok, akik így döntöttek, nem fejezték be az aznapi műszakjukat, de továbbra is a Condado munkavállalói maradnak, amennyiben újra felveszik a munkát” – nyilatkozta a szóvivő a Fox News helyi csatornájának.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Ezek az állítások némileg ellenmondanak Johnny Zela, a Condado operatív igazgatója szavainak, amelyet a közösségi médiában tett közzé.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Három munkatársunk nem kívánt részt venni a rendelés elkészítésében. A vezetőség és a munkatársak között vita alakult ki arról, hogy miért szükséges teljesítenünk a megbízást. Pár perc tanácskozás után a vezetőség arra jutott, hogy aki nem hajlandó közreműködni, nem szükséges, mivel voltak más kollégák is az üzletben, akik rendelkezésre álltak[/perfectpullquote]

– írta Zela. Hozzátette, hogy a Condado nem diszkriminál senkit sem bőrszínre, nemre, szexuális beállítottságára vagy foglalkozására való tekintettel. A három alkalmazott döntött úgy, hogy nem mennek vissza dolgozni, de nem rúgták ki őket.

A kínai propaganda kritizálja az amerikai vezetés tüntetésekre adott válaszát

Donald Trump amerikai elnök és kormányzatának a tüntetésekre adott kemény válasza alkalmat adott arra, hogy a kínai propaganda visszavágjon, írja a . Az amerikai vezetés kiállt a hongkongi, kormányellenes tüntetők mellett. A kínai sajtó szerint a “fagyi visszanyalt” az álszent Amerikának.

Az étteremlánc aztán úgy döntött, hogy kedden minden columbus-i üzletüket, zárva tartják. Az ideiglenes zárvatartás célja az volt, hogy megbeszéljék az ügyet az alkalmazottakkal, és aztán kommunikálják a megoldást. Ám ennek ellenére mindössze egy korábbi állásfoglalásuk bemásolására futotta.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mindenben támogatjuk munkatársainkat, ha ki akarnak állni meggyőződésükért. Azoknak a dolgozóinknak, akik nem kívántak részt venni a rendelés teljesítésében, lehetővé tettük, hogy nem szükséges dolgozniuk az adott megbízáson. Néhányan úgy döntöttek, hogy távoznak a műszakjuk vége előtt[/perfectpullquote]

– írta a cég. A Facebookon és a Yelp oldalán a felhasználók nem kímélték az éttermet.

„Kitűnő medvetalpat ettem náluk. Bár picit sós volt, de legalább igazán rágós” – írta az egyik vendég. A Vice megkereste a Condado Tacos-t is, de a cikk megjelenésig nem reagáltak.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet