Taylor Swift a Tennessee-ben álló, rasszistákról mintázott szobrok ledöntésére buzdít

Taylor Swift énekesnő, aki maga is Tennessee-ből származik, a Black Lives Matterhez csatlakozva azt szeretné, ha eltávolítanák a rasszistákat ábrázoló szobrokat.

Taylor Swift szeretné, ha szülőföldje jobbá válna

Taylor Swift aktív résztvevője a Black Lives Matter mozgalomnak, és Donald Trumpot sem fél kritizálni. Hozzá hasonlóan más celebek is csatlakoztak a megmozduláshoz, többek között Billie Eilish énekesnő, Skai Jackson színésznő, és Stormzy brit rapper, aki pénzadománnyal támogatja a feketék ügyét.

taylor swift rasszista szobrok
Taylor Swift, fehér énekesnő / Fotó: Evan Agostini

Taylor Swift csatlakozott ahhoz a világméretű kezdeményezéshez, amely a rasszista történelmi alakoknak emléket állító szobrok ledöntését szorgalmazza. Főleg saját szülőhazájában, Tennessee államban szorgalmazza a közterek újragondolását, írja a Dazed.

A Ku Klux Klán vezetőjének szobrát is ledöntené a popsztár

Az Instagram-oldalán tette közzé a felhívást, hogy az állam székhelyén még mindig áll Nathan Bedford Forrest szobra.

„Ő volt a Ku Klux Klán első nagymestere, aki a polgárháború alatt több tucat fekete unionista katonát mészárolt le. A szobor ledöntése nem fogja megoldani az évszázados elnyomását, erőszakot és gyűlöletet, amit a feketéknek el kell viselniük. Egy kis lépéssel viszont közelebb visz minket ahhoz, hogy minden tennessee-i lakos és látogató biztonságban érezhesse magát az államban, ne csak a fehérek. Visszamenőlegesen is meg kell változtatnunk azoknak az embereknek a státuszát, akik megalapozták a rasszista mintákat. A hősökből gazembereket csináltak. A gazemberek nem érdemelnek szobrot” – magyarázta a popsztár.

Banksy kitalálta, mi legyen a rabszolgakereskedő ledöntött szobrának sorsa

A Black Lives Matter mozgalom tüntetései immár két hete tartanak Amerikában. Az egyik legelső eredmény, amelyet a tüntetők kiharcoltak, hogy a városokból kezdenek eltűnni az egykori rabszolgakereskedők, rabszolgatartók köztéri szobrai. Amerikában és az Egyesült Királyságban az első szobrokat a tüntetők kezdték megrongálni vagy éppen ledönteni, de Donald Trump elnök csillagát is megrongálták a Hírességek sétányán.

Az antirasszista tüntetők olyan történelmi alakokat vettek célba, mint az évszázadokig Amerika felfedezőjeként ünnepelt Kolumbusz Kristóf, vagy az Amerikai Konföderációs Államok elnöke, Jefferson Davis. Az Egyesült Királyságban zajló tömegmegmozdulások alatt Edward Colston rabszolgakereskedő szobrát dobták a vízbe, de Winston Churchill emlékművét is meggyalázta a feldühödött tömeg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból