Te is kész voltál a tavalyi elviselhetetlen hőségtől? Nem véletlenül!

Az amerikai légköri és óceáni éghajlati jelenségekkel foglalkozó szervezet jelentése szerint 2017 a valaha volt legmelegebb évek egyikeként vonul be a történelembe. A globális felmelegedés megolvasztja a sarkvidékeket, felmelegíti az óceánokat, megemeli a tengerszintet és hozzájárul az extrém időjárás kialakulásához.

Ezeket az összefüggéseket persze idáig is lehetett tudni, de most a Nemzeti Óceáni és Légköri Igazgatóság (National Oceanic and Atmospheric Administration, röviden: NOAA) jelentése mindezt megerősítette.

A NOAA elemzése szerint a tavalyi volt a harmadik legmelegebb év a meteorológiai mérések és rögzítések kezdete óta, jelentette ki a szervezet szerdán. A 2015-ös, 2016-os és 2017-es évek voltak a legforróbbak. A jelentés alapján 2017 volt a legmelegebb El Nino nélküli év. 

A NOAA kiemeli, hogy tavaly az átlagos, globális CO2-koncentráció a légkörben annyira megnövekedett, hogy ezzel a mérések 38 éve alatt a legmagasabb mértékét érte el. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A széndioxid globális növekedési rátája majdnem megnégyszereződött az 1960-as évek óta   [/perfectpullquote]

– olvasható az anyagban.

Az üvegházgázok, vagyis a metán és a dinitrogén-oxid légköri koncentrációja is rekord számot mutatott az elmúlt évben.

8845010 Stop Global Warming
Eltűnik A Jegesmedvék Élettere Is / Fotó: The Black Vault

Az északi és a déli pólusok gyorsabban felmelegszenek, mint a bolygó többi része. 2017-ben az Északi Sarkkör tengeri jéglefedettsége a legkisebb éves maximumot érte el. Az Antarktisznál a teljes tengeri jég jóval az elmúlt évtizedek átlaga alatt volt.

A globális átlagos tengerszint emelkedés is újabb rekordszintűre nőtt, 7,7 centiméterrel az 1993-as átlag felett. Ekkor indult a műholdas magasságmérés.

A tavalyi átlagos tengerfelszín-hőmérséklet is a 2016-os felett volt. A jelentés rámutat, hogy az óceánok felmelegedése miatt a korallok idáig nem látott mértékben fehérednek ki.

A csapadékszélsőségek pedig széles skálán ingadoznak: egyes területeken extrém esőzések a jellemzőek, míg máshol a hosszabb szárazság okoz problémát.

No Title

No Description

A megváltozott időjárásnak betudható 16 természeti katasztrófa több mint 300 milliárd dolláros közvetlen kárt okozott az USA-ban 2017-ben. Ezzel a tavalyi volt a legköltségesebb év legalább 1980 óta.

Hihetetlen, de vannak, aki továbbra is tagadják a globális felmelegedés létezését és nem hajlandóak tudomást venni a környezetvédelem fontosságáról.

Tavaly Donald Trump bejelentette, hogy az USA kivonja magát a 2015-ös Párizsi Egyezményből, amely a globális felmelegedést maximum 2 Celsius-fokban szándékozik korlátozni. Ezzel az Amerikai Egyesült Államok az egyetlen olyan ország a világon, amelyik nem részese ennek a mérföldkőnek számító egyezménynek.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból