Követem Élet + Stílus Te is kész voltál a tavalyi elviselhetetlen hőségtől? Nem...

Te is kész voltál a tavalyi elviselhetetlen hőségtől? Nem véletlenül!

Promóció

Az amerikai légköri és óceáni éghajlati jelenségekkel foglalkozó szervezet jelentése szerint 2017 a valaha volt legmelegebb évek egyikeként vonul be a történelembe. A globális felmelegedés megolvasztja a sarkvidékeket, felmelegíti az óceánokat, megemeli a tengerszintet és hozzájárul az extrém időjárás kialakulásához.

Promóció
- Advertisement -

Ezeket az összefüggéseket persze idáig is lehetett tudni, de most a Nemzeti Óceáni és Légköri Igazgatóság (National Oceanic and Atmospheric Administration, röviden: NOAA) jelentése mindezt megerősítette.

A NOAA elemzése szerint a tavalyi volt a harmadik legmelegebb év a meteorológiai mérések és rögzítések kezdete óta, jelentette ki a szervezet szerdán. A 2015-ös, 2016-os és 2017-es évek voltak a legforróbbak. A jelentés alapján 2017 volt a legmelegebb El Nino nélküli év. 

A NOAA kiemeli, hogy tavaly az átlagos, globális CO2-koncentráció a légkörben annyira megnövekedett, hogy ezzel a mérések 38 éve alatt a legmagasabb mértékét érte el. 

A széndioxid globális növekedési rátája majdnem megnégyszereződött az 1960-as évek óta  

– olvasható az anyagban.

Az üvegházgázok, vagyis a metán és a dinitrogén-oxid légköri koncentrációja is rekord számot mutatott az elmúlt évben.

Eltűnik a jegesmedvék élettere is / Fotó: The Black Vault

Az északi és a déli pólusok gyorsabban felmelegszenek, mint a bolygó többi része. 2017-ben az Északi Sarkkör tengeri jéglefedettsége a legkisebb éves maximumot érte el. Az Antarktisznál a teljes tengeri jég jóval az elmúlt évtizedek átlaga alatt volt.

A globális átlagos tengerszint emelkedés is újabb rekordszintűre nőtt, 7,7 centiméterrel az 1993-as átlag felett. Ekkor indult a műholdas magasságmérés.

A tavalyi átlagos tengerfelszín-hőmérséklet is a 2016-os felett volt. A jelentés rámutat, hogy az óceánok felmelegedése miatt a korallok idáig nem látott mértékben fehérednek ki.

A csapadékszélsőségek pedig széles skálán ingadoznak: egyes területeken extrém esőzések a jellemzőek, míg máshol a hosszabb szárazság okoz problémát.

NOAA Climate.gov (@NOAAClimate) | Twitter

The latest Tweets from NOAA Climate.gov (@NOAAClimate). Toward a Climate-Smart Nation. Follow us for #climate news, #science, #data, resources, and more!

A megváltozott időjárásnak betudható 16 természeti katasztrófa több mint 300 milliárd dolláros közvetlen kárt okozott az USA-ban 2017-ben. Ezzel a tavalyi volt a legköltségesebb év legalább 1980 óta.

Hihetetlen, de vannak, aki továbbra is tagadják a globális felmelegedés létezését és nem hajlandóak tudomást venni a környezetvédelem fontosságáról.

Tavaly Donald Trump bejelentette, hogy az USA kivonja magát a 2015-ös Párizsi Egyezményből, amely a globális felmelegedést maximum 2 Celsius-fokban szándékozik korlátozni. Ezzel az Amerikai Egyesült Államok az egyetlen olyan ország a világon, amelyik nem részese ennek a mérföldkőnek számító egyezménynek.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3