Nyaranta 20 ezer ember próbálja meghódítani Európa tetejét, a 4810 méter magas Mont Blanc-t. Mára a magashegyek csúcsain a gyakorlott alpinistákat felváltották a tapasztalatlan túrázók.

A Mont Blanc mindenki számára elérhető?

A Mont Blanc fekvéséből, viszonylag könnyű, gyors és relatív olcsó megközelíthetőségéből adódóan különösen népszerűvé vált a tömegek körében. Az a vélekedés alakult ki, hogy a Mont Blanc könnyűszerrel meghódítható bárki számára, írja az Il Post. Ám ez nem így van: a Mont Blanc meghódítása nehéz és gyakran veszélyessé válhat.

Elsőként Jaques Balmat ásványgyűjtő és Michel Gabriel Paccard orvos jutott fel a csúcsra 1786-ban, és ezzel kezdetét vette az alpinizmus hőskora, a négyezres csúcsok meghódításának időszaka. A tudományos expedíciók kora után a hegymászás egyre népszerűbb szabaidős sporttevékenységgé vált, amit az utóbbi években már hatalmas tömegek űznek. Jean-Marc Peillex, a Mont Blanc francia normál útjának kiindulópontján fekvő Saint-Gervais polgármestere úgy fogalmazott, hogy ma már szelfizni járnak fel a turisták a hegy tetejére.

Mont Blanc Tomegturizmus

Peillex először tíz éve vetette fel a témát „Felértünk a taplóság csúcsára?” című nyílt levélben, amelyet több újság is publikált, amelynek lényege, hogy a hobbisták nem csak a képességeik határait nem veszik figyelembe, de a természet erejét sem tisztelik.

Számos problémát megemlített: vannak, akik kutyával szeretnének felmenni a csúcsra, sokan veszélyes helyen akarnak sátorozni, mások hegymászófelszerelés nélkül vágnak neki az útnak vagy egyenesen sportcipőben. Tettlegességig fajuló konfliktusok alakultak ki a hivatalos, engedéllyel dolgozó és az illegálisan működő hegyivezetők között. Az egyik túraklub gyakorlatilag kisajátította magának az egyik nyilvános bivakot. Antoine Rattin, a leglátogatottabb menedékház vezetője elmondta, hogy sokan érkeznek hozzájuk foglalás nélkül is, ingyen szállást követelve.

A normál út is kiszámíthatatlan veszélyeket rejt

A Mont Blanc-ra több úton is fel lehet mászni. A két legnépszerűbb, amelyet a jó erőnléttel és némi magashegyi tapasztalattal rendelkező túrázók is bevállalhatnak, Franciaországból indul. Ám a normál út is hosszú és fárasztó, amely során sokakon kijöhet a hegyibetegség, előfordulhat, hogy az úton beomlik a gleccserhasadékokat borító jégpáncél, jöhet kőomlás és pillanatok alatt változnak az időjárási körülmények.

A normál úton is van egy olyan szakasz, ahol, mint billiárdpályán a golyók, úgy zuhannak le a kövek. Nem sokkal a csúcs előtt egy olyan havas és jeges gerincen kell áthaladni, ahol egy elvétett lépés is az életünkbe kerülhet. Több olyan szakaszon is át kell haladni, ahol kiszámíthatatlan, mikor szakad le egy-egy nagyobb hó- vagy jégtömb.

Ezek a veszélyek még fokozottabban jelentkeznek, ha túl sok ember szorul az adott szakaszra, és amikor ezek egy része nem is ismeri a magashegyi veszélyeket, hogyan tudja elviselni a nagy magasságokban jelentkező fáradtságot vagy a szélsőségesre forduló időjárást.

Az egyre több tapasztalatlan túrázó jelenléte mellett a másik fő gondot a globális felmelegedés, az éghajlatváltozás hatásai jelentik. A hó- és a jégtömbök egyre korábban olvadnak és egyre nagyobb mennyiségben zúdulnak le a hegyekben teljesen kiszámíthatatlan módon, a nyomukban pedig lavinák indulhatnak el vagy sziklaomlás veszélye áll fenn a csúcsok felé vezető utakon.

Sokak szerint az új szabályok sem elég szigorúak

Az idei szezontól Felső-Savoya prefektúra új szabályokat vezetett be azok számára, akik fel kívánnak jutni a Mont Blanc csúcsára. Csak úgy lehet nekivágni a mászásnak, ha a túrázók igazolni tudják, hogy foglaltak szállást valamelyik menedékházban, tilos a vadkempingezés, ami nem csak veszélyes, de rengeteg szemeteléssel is jár. Aki megszegi a szabályzatot, arra akár három év börtönbüntetést és 300 ezer euró pénzbírságot is kiszabhatnak.

Az új előírás kritikusai azonban megjegyezték, hogy nem foglalkoztak a csúcstámadók számának korlátozásával, és lényegében semmiféle szankciót nem határoztak meg annak érdekében, hogy magashegységben járatlan kezdő túrázók ne indulhassanak útnak. Pedig a napi 300 csúcstámadó nagyon sok és balesetveszélyes. De Franciaországban minden magashegység szabad területnek számít, amelyeket nem lehet szigorú szabályok alá vonni. Peillex szerint, aki szintén a szigorúbb korlátozások mellett foglalt állást, az embereknek meg kellene érteniük, hogy a Mont Blanc-ra felmászni korántsem olyan program, mintha csak moziba mennének.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet