Thor Heyerdahl hagyatéka: a viking nyúl ajándéka a Húsvét-szigetieknek

Norvégia visszaadja a Húsvét-szigetnek azt a több ezer tárgyat – köztük faragványokat és emberi csontokat –, amelyet Thor Heyerdahl, a világhírű norvég felfedező vitt magával a Chiléhez tartozó csendes-óceáni szigetről. 

A restitúcióról az oslói Kon-Tiki múzeum és a chilei kulturális minisztérium írt alá megállapodást Santiago de Chilében, a Chilei Nemzeti Könyvtárban – írja a BBC.

A 2002-ben, 87 évesen elhunyt Thor Heyerdahl volt az első, aki rendezett ásatásokat végzett 1955-1956-os és 1986-1988-as expedíciója alkalmával az őslakosok nyelvén Rapa Nuinak nevezett Húsvét-szigeten.

A norvég utazó azáltal lett világhírű, hogy 1949-ben az inka Napisten után Kon-Tikinek elnevezett balsafatutajjal megtette a Peru és Polinézia közti 6000 kilométeres távolságot, és ezzel bebizonyította, hogy Dél-Amerika ősi népei képesek lehettek tengeren elérni és benépesíteni a Csendes-óceán déli részének szigetvilágát.

Expedition Kon Tiki 1947. Across the Pacific. 8765728430
/ Fotó: National Library of Norway

A DNS-vizsgálatok azonban később azt igazolták, hogy nem dél-amerikai, hanem délkelet-ázsiai bevándorlók népesítették be a dél-csendes-óceáni szigeteket.

Mindenki boldog (majdnem)

Az aláírási ceremónián részt vett a néhai norvég felfedező fia, ifjabb Thor Heyerdahl is, aki azt mondta, hogy a Húsvét-szigeti ásatásokból származó tárgyak repatriálásával teljesítik apja azon ígéretét, miszerint elemzés és publikálás után visszaadják azokat a rapanui népnek.

A restitúció részletei nem ismertek, az érdekelt felek szavaiból csak annyi derült ki, hogy az hosszabb időt igényel.

Kérik vissza az ellopott műtárgyaikat az őslakosok

A 2,3 méteres szobrot a történelmi emlékezet szerint Richard Powell, a Topaze nevű brit hajó kapitánya vitte el a szigetről 1868-ban. Viktória királynő később a múzeumnak ajándékozta a Hoa Hakananai’a nevű ritkaságot. A húsvét-szigeti őslakosok, a rapanuik a chilei kormány közbenjárását kérték a faragott bazaltszobor visszaszerzésében.

A Húsvét-sziget – és Chile – visszaköveteli a londoni British Museumtól is a Hoa Hakananainak keresztelt egyedülálló moai szobrot, amelyet Richard Powell, a Topaze nevű brit hajó kapitánya 1868-ban vitt el a Chile partjaitól 3500 kilométerre fekvő szigetről.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból