Bajban vagy, hogy milyen süteményt tálalj karácsonykor? – Mutatunk három egyszerű receptet!
Ha gyorsan kell összedobnod valamilyen süteményt karácsonyra, ezeknek biztosan sikere lesz.
A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani. Most megismerheted készítésének titkait, hogy a legfinomabb reggeli elkészítésében verhetetlen legyél.
A klasszikus rántottához sem tejet, sem vizet vagy tejszínt nem kell hozzáadnod. Ezek csak kiszárítják a rántottát. Esetleg egy kevés tejföl mehet bele, hogy krémesebb legyen.
Tojásból a legjobb, ha tanyasit használsz.
A tojásokat verheted villával vagy habverővel is. A keverést addig folytasd, míg a sárgája és a fehérje teljesen elegyedik egymással.
Felverés után a tojásokat ne hagyd állni, rögtön öntsd rá őket a már felhevült zsiradékra. A légbuborékok a tojásból hamar elillannak, a rántotta pedig elveszíti laza állagát.
Ha a tojásokat még a felverés előtt sózod, borsozod, a rántottád vizes lesz. Várd meg, míg a tojások teljesen felhabosodtak és csak utána fűszerezz!
1 főre 3 db tojást számolhatsz, ennek megfelelően válaszd meg a serpenyőt. Ha túl kevés tojást sütsz túl nagy serpenyőben, a rántotta vékony lesz és hamar kiszárad.
Ha a meleg serpenyőbe már belekerült a tojás, vedd a közepesnél valamivel alacsonyabb fokozatra a lángot, hogy a rántotta szaftos maradjon.
A rántottát mindig a serpenyő széleitől kezdve befelé kavargasd egy lapos fakanállal, mert a szélein szilárdul meg legelőször a tojás. Ha úgy szereted a rántottát, hogy nagyobb darabokból áll, előbb hagyd kissé megszilárdulni a serpenyőben, és csak utána kezd a keverést.
A rántotta pillanatok alatt kihűl, márpedig hidegen nem olyan fenséges fogás. Hogy ezt elkerüld, melegítsd elő a tányért, ehhez tedd a mikróba 90 másodpercre.
Kapcsolódó cikk
A tyúktojás hasznos tulajdonságait újra meg újra megkérdőjelezik.
Ha gyorsan kell összedobnod valamilyen süteményt karácsonyra, ezeknek biztosan sikere lesz.
A rántás azonban problémás tud lenni, ha nem ismered az elkészítésének fortélyait.
Sokak kedvenc édessége a tejberizs, de aki próbálta már elkészíteni, tudja, hogy sokféleképpen lehet mellényúlni.
Egy mondás szerint a férfi (adott esetben a nő) szívéhez a gyomrán át vezet az út.
Hogy a habarásban többé ne találj csomókat, fogadd meg a következő tippeket.
Kerti partin szeretnéd elkápráztatni a barátaidat? A házilag készített hamburgerrel nem tudsz tévedni.
A tészta szétfő vagy összeragad – ismerősek ezek a problémák azoknak, akik még nem találták meg a tökéletes spagettihez vezető utat.
A paradicsomszószt házilag elkészíteni igazán nem ördöngősség.
Ha finom ételeket tudsz főzni, az nagyon menő. De ha úgy tudod őket elkészíteni, hogy okos trükkökkel közben egy csomó időt is spórolsz, az még menőbb.
A magyar háziasszonyok szaftos húsok és pörköltek mellől nem hagyhatják el a nokedlit, amit igazán jól elkészíteni nem is olyan könnyű.
Amerikából terjedt el ez a különösnek tűnő, de ma már közkedvelt módja a sült csirke készítésének.
Minden író-olvasó találkozóra speciális pizzával készülnek.
A kókuszolaj gazdag zsírsavakban, ezért külsőleg és belsőleg is érdemes felhasználni.
A tojásfehérjét felverni úgy, hogy az pont jó legyen, valójában nem bonyolult feladat.
Kígyóbor, joghurtos kóla, ranch-öntet ízű szénsavas üdítőital – csak néhány azon bizarr italok közül, melyek valóban léteznek a világban.
Hogy az étel olyan legyen, amilyenre számítasz, a következő hibákat ne kövesd el.
A banán és a kukorica teljesen másmilyen volt, mielőtt az ember elkezdte termeszteni, a sárgarépát politikai célból változtatták sárga színűvé, a görögdinnye pedig eredetileg ehetetlenül keserű volt.
A főzés nem mindenkinek megy, egy gyereket pedig rábírni arra, hogy tiltakozás nélkül megegye, amit elé tesznek, talán még nehezebb.
Mi a közös egy tornacipőben, egy tojástartó dobozban és egy dinoszauruszban? Hogy mindegyikből lehet torta.
A hűtőben mindenfélét tárolunk: gyümölcsöt, zöldséget, édességet, kenyeret. De kerülnek bele mártások, szószok, konzervek is.
Ha azt is hiszed, hogy a kosaradat csupa friss élelmiszerrel töltötted meg, talán mégsem használod vásárláskor az összes érzékszervedet.
De ha nem vagyunk tapasztalt termesztők, az édes, lédús, finom dinnye kiválasztása gyakorlatilag olyan, mint a zsákbamacska
A modern konyhai készülékek megtervezésénél a két legfőbb szempont a használhatóság és a kényelem.
Az élelmiszerek, amiket megveszünk, gyakran nem olyanok, mint amilyennek elképzeltük őket.
Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.
Megtudhatod, mire figyelj, hogy a legjobbat vihesd haza a konyhádba.
Következzenek egyedülálló torták, melyektől mosolyra fakadsz, vagy éppen elakad majd a lélegzeted.
Naponta több ezernyi ételfotó kerül fel az internetre, többségében olyan finomságokról, melyek úgy néznek ki, mintha profi séfek készítették volna őket.
A főzés művészet. Ha úgy érzed, te vagy az egyetlen, akinek nem megy, nyugodj meg, sok sorstársad van.
Mivel a nevük és a kinézetük is hasonló, sok élelmiszert nehéz megkülönböztetni egymástól. Egy kis tévedés azonban eléggé összezavarhatja az ízlelőbimbóidat.
Az alábbi tippek még hatékonyabbá tesznek a konyhában.
A következő torták látványától egyszerre kapsz kedvet az utazáshoz és a falatozáshoz.
Ez lesz az “új normális”.
Elméletben képesek vagyunk mindenféle étel megemésztésére.
Kétszer annyian választanak húsmentes opciót, ha a menün fenntarthatóságról olvasnak.
Ezekkel a trükkökkel nem lesz unalmas a vegán menü.