A vízszint szabályozások miatt maradtak veszélynek kiszolgáltatva a halak.

A zsiliprácsokhoz ragadtak

A Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület közleménye szerint december 27-én a tatai Öreg-tó vízszintjének szabályozása során nagy mennyiségű apró hal rekedt a fenékleeresztő zsilip rácsához, kiszolgáltatva a sirályoknak, kócsagoknak, gémeknek és a kormoránoknak – számolt be a 24.hu.

Ezután a halak bekerültek az úgynevezett Büdös-árok medrébe, ahol a téli szabályozásoknak megfelelő alacsony vízszint nem biztosított elég életteret számukra, ezért még több állat pusztult el.

Bár több ezer hal járt így, az egyesület munkatársainak mintegy 5-6 ezer halat sikerült megmenteniük. A mederben ragadt élő halakat sikeresen átsegítették az Által-ér élő szakaszába, ahol már megfelelő volt számukra a környezet.

Nem egyedüli eset

Az egyesület beszámolója szerint január 3-án is komoly halpusztulás történt a Büdös-ároknál, a Büdös-kútból érkező kénhidrogénben gazdag víz súlyosbította tovább a helyzetet.
Akkor is az Öreg-tó fenékürítő zsilipjénél torlódtak fel az apróhalak, amelyek tetemei elborították a vízfolyás medrét és partjait. A tetemeket lehetetlen volt összegyűjteni, ezért a víz felduzzasztásával távolították el azokat az árokból. A még élő példányokat leszorították a bukózsiliphez, majd többszöri duzzasztást és leengedést követően az Által-ér medrébe úsztatták át azokat.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

reggeli kave, caffe, reggeli kave 2

Mi történik a testeddel, ha reggeli kávéval indítasz?

A reggeli kávé, amivel indítod a mindennapjaidat talán eddig nem is tudtad, hogy nem tesz jót a testednek. Ebbe a cikkben megtudhatod, hogy mi történet a testeddel kávé fogyasztás közben, és hogy mikor érdemes az első kávédat meginni.