Tornádó söpört végig az Egyesült Államokban, Kentucky államban. A mayfieldi gyertyagyárban többen a katasztrófa áldozatául estek. A helyi börtön foglyai siettek segíteni a bajba jutottak megtalálásában.

Pedig meg is szökhettek volna

Andy Beshear, Kentucky kormányzója elmondta, hogy a természeti katasztrófa idején a gyárban dolgozó 110 ember közül körülbelül 40-et sikerült kimenteni vasárnap reggelig – számolt be a People magazin.

A Graves megyei börtön foglyainak egy csoportja csatlakozott a mentőakciókhoz egy kentuckyi gyertyagyárban, amely péntek este egy hatalmas tornádó után összeomlott.

Kyanna Parsons-Perez, aki a mayfieldi Kentucky Gyertyagyárban dolgozik, a Weekend TODAY-nek elmondta, a fogvatartottak közül néhányan „nagyon keményen dolgoznak a kimenekítés során.”

Kentucky Tornádó
/ Fotó: Tayfun Coakun / Getty Images

Parsons-Perez a hírportálnak hozzátette, hogy tisztában volt azzal, a foglyok felhasználhatták volna a kialakult helyzetet arra, hogy elszökjenek, de nem tették, helyette segítettek életet menteni.

Nem hiszi, hogy lesz újabb megmentett élet

Beshear vasárnap reggeli, a CNN-nek adott interjúban elmondta, a gyárban a természeti katasztrófa idején dolgozó 110 kentucki közül körülbelül 40-et sikerült megmenteni. Elmondása szerint az ott dolgozók többsége mayfieldi lakos.

A 44 éves Beshear hozzátette: nem biztos benne, van-e még valaki, akit élve találhatnak a gyárban.

“Nem vagyok biztos benne, hogy újabb mentésre kerülhet sor” – mondta Beshear, aki hozzátette, “imádkozom érte, de hihetetlenül örvendetes csoda lenne.” 

Van amire nem lehet tervet készíteni

A kormányzó úgy tudta, a létesítmény valóban tornádótervvel rendelkezik, és a legtöbb munkás az épület legbiztonságosabbnak tartott részében tudott menedéket találni.

“De amikor azt látod, hogy milyen károkat okozott ez a vihar – nem csak ott, hanem a környéken is –, nem vagyok benne biztos, hogy volt olyan terv, amely bevált volna” – árulta el Beshear.

Beshear szerint több mint 80 ember halt meg a Nemzetközösség történetének „leghalálosabb tornádóeseményének” nevezett esemény következtében. (A Nemzetközösség olyan nemzetközi szervezet, amelyet túlnyomórészt a Brit Birodalomból kialakult független államok hoztak létre. Ezen a néven 1948 óta működik, 53 szuverén állam a tagja. Eredetileg 1926-ban alakult meg Brit Nemzetközösség néven és 1947-ig ezen a néven működött.) De arra számít, hogy a halottak száma meghaladhatja a 100 embert.

Azt hiszed, hogy házról házra járhatsz, hogy ellenőrizd az embereket, és megnézd, jól vannak-e? Nincsenek ajtók! A kérdés az, hogy van-e valaki a több ezer és ezer építmény romjai között. Ez pusztító

– fakadt ki a kormányzó a hírportálnak.

A Facebook Live biztonságában

“Minden olyan gyorsan történt. Ott voltunk a környéken, ahová vihar esetére menni kell, és mindannyian ott voltunk, és akkor a fények villogni kezdtek, hirtelen széllökést éreztünk, éreztük a szelet, majd a fülem durrogni kezdett, mintha repülőn lennénk” – emlékezett vissza a Weekend TODAY című műsorban Parsons-Perez. Mint hozzátette, “minden ránk esett, utána csak sikoltozást hallottam”.

Miután felhívta a 911-et, úgy döntött, hogy élő adást indít a Facebookon. Parsons-Perez remélte, hogy ez segít megőrizni az emberek nyugalmát, miközben megpróbált a lehető leggyorsabban segítséget kérni.

“Azt gondoltam, ha élőben közvetíteném, többen jönnének, hogy segítsenek nekünk, és kihozzanak minket onnan. De abszolút ez volt a legfélelmetesebb dolog, amit életemben átéltem” – zárta gondolatmenetét.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet