„Ez is elmúlt, mint sok minden más. De ami volt” – mondta Törőcsik Mari Kossuth Nagydíjjal kitüntetett színművésznő, aki befejezte színházi pályafutását az állapota miatt.

Felért a csúcsra

Törőcsik Mari tavaly, március 15-én ő lett az első művész, aki Kossuth Nagydíjban részesült. Azonban betegsége miatt nem vehetett át. Elvonultan él velemi házában, hogy feltöltődjön. Törőcsik a legtöbbet díjazott magyar színésznő, és a Nagydíjjal felért a csúcsra. Többek között egyedül neki ítélték oda háromszor a Kossuth-díjat. Sőt, Nemzet Művésze elismerésben is részesült, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Azt gondolom, nem kell sokáig várnom rá, hogy a polcomra tehessem. Abban biztos vagyok, hogy elhozzák nekem

– mondta egy interjúban Törőcsik, akit igazolt az idő, hiszen Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyesen vitte el és adta át a nívós díjat.

Torocsik Mari Kosuth Nagydij Orban Viktor
Orbán Viktor Átadja Törőcsik Marinak A Kossuth Nagydíjat / Fotó: A Magyar Miniszterelnök Hivatalos Facebook-Oldala

„Még most is az egész dolog hatása alatt vagyok. Nézze, sok díjam van, de ez és hogy a miniszterelnök maga hozta el, nos, ez olyan lélekgyógyszer, ami többet ad bármi más terápiánál” – mondta a látogatásról.

Sorozatos rosszullétek

Nem sokkal később, egy hétre rá bekerült a kórházba, egy kisebb műtetet hajtottak végre, hogy könnyebben legyen képes enni. És hozzátette, amióta tudta, hogy megkapja a Kossuth Nagydíjat, kkihatott az egészségére is pozitívan. Április első hetében jöhetett ki a kórházból, és elmondta, szeretne többet utazni.

Kapcsolódó cikk

Azt is megtudhattuk, hogy minden vágya visszatérni a Nemzeti Színházba. 

„Jó lenne újra érezni a színházi légkört, de ezzel még egy ideig várnom kell. Mindent megteszek, hogy felerősödjek annyira, hogy elmehessek a Nemzetibe, ha csak néhány órára is” – tette hozzá Törőcsik

Akkori sajtóinformációk szerint a Nemzet Színésze további kórházi kezelésekre szorult, az agyvérzése miatt lebénult jobb kezével rendszeresen megfigyelték és kezelték.

Tavaly szeptemberben pedig Jordán Tamás Kossuth-díjas színész, a Nemzet Művésze, Törőcsik barátja beszélt a színművésznő állapotáról. 

Torocsik Mari Betegsege Allapota Korhaz
Törőcsik Mari Színművésznő / Fotó: Wikimedia

„Fizikálisan nincs túl jó állapotban, de szellemileg teljesen rendben van” – mondta akkor Jordán, aki rendszeresen látogatja a színésznőt, aki bármennyire is szeretne, az egészségi állapota miatt egyelőre nem tud visszatérni a színpadra.

Egy hónapra rá ismét kórházba került, ápolójával együtt úgy látták, a legjobb, ha mentőt hív.

Nagyon köszönöm a sok aggódást, de szerencsére nincs nagy baj. Pénteken nem éreztem jól magam, és pontosan azért, hogy ne legyen nagyobb baj, szóltunk az orvosoknak. Behoztak a kórházba, ahol két napig vizsgáltak. Szerencsére mindent rendben találtak, nem volt semmi gond egyik eredményemmel sem. Sőt, jókat aludtam itt, és mindenki nagyon kedves volt. Ráadásul egyáltalán nem voltam egyedül, az ápolóm végig velem volt

– mondta a Kossuth Nagydíjas színésznő a Blikknek. November 23-án 84. életévét töltött be, amelyet a Nemzeti Színház dolgozóival, barátaival ünnepelt meg.

„Ami volt, annak nyoma marad”

Az elmúlt napokban viszont arról lehetett olvasni, hogy végleg búcsút int a színpadnak a háromszoros Kossuth-díjas színművésznő.

„A színháztól már elbúcsúztam. Sokáig reménykedtem abban, hogy játszani fogok még a Nemzetiben. Hát, nem. Vége. Befejeztem. Ez is elmúlt, mint sok minden más. De ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad. Szerettem nagyon, ha megtapsoltak. De vigyáznom kell, nehogy hörghurutot kapjak. A tüdőgyulladás nekem a véget jelentené” – idézte a Bors Törőcsiket.

Kapcsolódó cikk

A színésznő hozzátette, filmben és színpadon sokszor meghalt már, a valóságban pedig már volt klinikai halott, de visszatért ebből az állapotból.

Még itt vagyok, mert még mindig azt mondom: élni jó! Még akkor is, ha olykor szörnyű nehéz

– nyilatkozta a Best Magazinnak. Az elmúlt években a színésznő többször is kórházban volt, a hírek szerint hol köhögő rohammal, hol más rosszulléttel került be.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet