Nézem Képzőművészet Toyin Ojih Odutola elképzelte, milyen lenne, ha a nők...

Toyin Ojih Odutola elképzelte, milyen lenne, ha a nők irányítanák a világot

Promóció

Toyin Ojih Odutola ősi mítoszt mesél el rajzaival a londoni kulturális komplexum, a The Barbican íves falán.

Elméleti nőuralom

Promóció
- Advertisement -

Milyen lenne a világ, ha nők irányítanák? Ebből a kérdésből indult ki Toyin Ojih Odutola nigériai-amerikai művész. Elképzelt egy őskori kultúrát, amelyben a nők uralkodnak a nekik alárendelt dolgozó férfiak osztálya felett. A sokatmondó A Countervailing Theory, azaz az Elméleti Kiegyenlítődés című kiállítás a londoni The Barbican kulturális- és rendezvénykomplexumban várja a látogatókat 2020. augusztus 11. és 2021. január 24. között, írj a Dazed.

Toyin Ojih Odutola nőuralmi világa / Fotó: Toyin Ojih Odutola, Jack Shainman Gallery, New York

A történelem előtti, képzeletbeli mítosz negyven pasztell-, szén- és krétarajzon elevenedik meg. Az alkotások a művész legelső Egyesült Királyságból érkező felkérése alapján készültek. Korábbi munkája, a Tell Me A Story, I Don’t Care If It’s True (Mesélj valamit, nem érdekel, igaz-e) című sorozat elképzelt emberek életének térből és időből kiragadott pillanatfelvételei, képekkel és szövegekkel ábrázolva.

Összművészeti élményt ígér

Ojih Odutola sorozatában kiemelkedő a történetmesélés fonala, amelyre még a kiállítótér sajátosságai is ráerősítenek.

Lenyűgöző élmény volt számomra először végigsétálni a The Curve folyosóján. A tér lassan tárult fel előttem, nem tudván, mivel találom magam szemben néhány lépéssel odébb. Azt az érzést nyújtja az alkotónak, hogy itt olyan világot áll módunkban bemutatni, amelyen valós időben végigvezetve a közönséget rengetegféleképpen szólíthatjuk meg őket

jegyezte meg Ojih Odutola azzal kapcsolatban, milyen hatást gyakorolt rá és az elkészült művészi projektre a galéria sajátos kiállítótere, amely tulajdonképpen egy íves fallal határolt szűk kanyarból áll.

I gave this my entire self. I hope you take your time with it. #ACountervailingTheory opens today @barbicancentre’s Curve gallery, thru 24 January 2021. _________ Admission is free, yet requires time reservations due to COVID-19, 🎫 via link in the bio. -#ToyinOjihOdutola

No Description

A kifejezetten ebbe a különleges, 27 méter hosszú kiállítótérbe készült alkotásoknak további jelentőséget kölcsönöz Peter Adjaye konceptuális hangművész mindent betöltő hangzásvilága. A kiállítást a Fehér fogak írójának, Zadie Smith-nek írásai kísérik.

„Festményeimmel meg kell próbálnom jobbá tenni a világot” – Pacita Abad előtt tisztelgett a Google

A női alkotók között nem ritkák az olyanok, akik a feminizmus élharcosai lettek Agnes Varda a filmművészet, míg Emma Amos a festészet területén harcolt a egyenjogúságért. Pacita Abad a Fülöp-szigeteken vált ismert alkotóvá és feminista aktivistává. Pacita Abad színes festményei gyakran hordoztak politikai és társadalmi üzenetet, a Google július 31-én a feminista művész előtt tisztelgett, írja a The Art Newspaper .

A koronavírus-járvány után számos óvintézkedés bevezetése mellett egyébként világszerte újranyitottak a múzeumok. Augusztus végéig Budapesten marad a nagy vitákat kavaró Banksy-kiállítás is. Augusztus 15-ig még megtekinthető Bornemissza Eszter legújabb sorozata. A New Haeven-i Fekete Párducokról szóló kiállítás eredeti időpontját a járvány miatt elhalasztották, viszont a tárlat anyaga kiegészülhetett a Black Lives Matter mozgalom dimenziójával is.

Promóció
ForrásDazed
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3