Toyin Ojih Odutola elképzelte, milyen lenne, ha a nők irányítanák a világot

Toyin Ojih Odutola ősi mítoszt mesél el rajzaival a londoni kulturális komplexum, a The Barbican íves falán.

Elméleti nőuralom

Milyen lenne a világ, ha nők irányítanák? Ebből a kérdésből indult ki Toyin Ojih Odutola nigériai-amerikai művész. Elképzelt egy őskori kultúrát, amelyben a nők uralkodnak a nekik alárendelt dolgozó férfiak osztálya felett. A sokatmondó A Countervailing Theory, azaz az Elméleti Kiegyenlítődés című kiállítás a londoni The Barbican kulturális- és rendezvénykomplexumban várja a látogatókat 2020. augusztus 11. és 2021. január 24. között, írj a Dazed.

Toyin Ojih Odutola kiallitas
Toyin Ojih Odutola nőuralmi világa / Fotó: Toyin Ojih Odutola, Jack Shainman Gallery, New York

A történelem előtti, képzeletbeli mítosz negyven pasztell-, szén- és krétarajzon elevenedik meg. Az alkotások a művész legelső Egyesült Királyságból érkező felkérése alapján készültek. Korábbi munkája, a Tell Me A Story, I Don’t Care If It’s True (Mesélj valamit, nem érdekel, igaz-e) című sorozat elképzelt emberek életének térből és időből kiragadott pillanatfelvételei, képekkel és szövegekkel ábrázolva.

Összművészeti élményt ígér

Ojih Odutola sorozatában kiemelkedő a történetmesélés fonala, amelyre még a kiállítótér sajátosságai is ráerősítenek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Lenyűgöző élmény volt számomra először végigsétálni a The Curve folyosóján. A tér lassan tárult fel előttem, nem tudván, mivel találom magam szemben néhány lépéssel odébb. Azt az érzést nyújtja az alkotónak, hogy itt olyan világot áll módunkban bemutatni, amelyen valós időben végigvezetve a közönséget rengetegféleképpen szólíthatjuk meg őket[/perfectpullquote]

jegyezte meg Ojih Odutola azzal kapcsolatban, milyen hatást gyakorolt rá és az elkészült művészi projektre a galéria sajátos kiállítótere, amely tulajdonképpen egy íves fallal határolt szűk kanyarból áll.

Повторюсь!!!Очень интересный и очень захватывающий сезон нас ждёт впереди,потому что интерес к фигурному катанию растёт не по дням,а по часам!И это очень здорово!!!!!

No Description

A kifejezetten ebbe a különleges, 27 méter hosszú kiállítótérbe készült alkotásoknak további jelentőséget kölcsönöz Peter Adjaye konceptuális hangművész mindent betöltő hangzásvilága. A kiállítást a Fehér fogak írójának, Zadie Smith-nek írásai kísérik.

„Festményeimmel meg kell próbálnom jobbá tenni a világot” – Pacita Abad előtt tisztelgett a Google

A női alkotók között nem ritkák az olyanok, akik a feminizmus élharcosai lettek Agnes Varda a filmművészet, míg Emma Amos a festészet területén harcolt a egyenjogúságért. Pacita Abad a Fülöp-szigeteken vált ismert alkotóvá és feminista aktivistává. Pacita Abad színes festményei gyakran hordoztak politikai és társadalmi üzenetet, a Google július 31-én a feminista művész előtt tisztelgett, írja a The Art Newspaper .

A koronavírus-járvány után számos óvintézkedés bevezetése mellett egyébként világszerte újranyitottak a múzeumok. Augusztus végéig Budapesten marad a nagy vitákat kavaró Banksy-kiállítás is. Augusztus 15-ig még megtekinthető Bornemissza Eszter legújabb sorozata. A New Haeven-i Fekete Párducokról szóló kiállítás eredeti időpontját a járvány miatt elhalasztották, viszont a tárlat anyaga kiegészülhetett a Black Lives Matter mozgalom dimenziójával is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból