Nem várt fordulatot vett J. K. Rowling vitája a transzneműek kapcsán: az érintett kisebbség is beszállt a társadalmi párbeszédbe – az írónő védelmében! Szerintük ugyanis méltatlanul bánt az írónővel a bulvárlap, amikor lehozták a volt férjével készített interjút.

Bár nézeteivel egyáltalán nem értenek egyet, de méltatlanság érte, ezért kiállnak mellette

Transz és nem bináris aktivisták nyílt levelet írtak J. K. Rowling védelmében, miután a The Sunban megjelent egy interjú az írónő volt férjével. A bulvárlap a címlapon, öles betűkkel a következőképpen harangozta be a sztorit: „Megpofoztam JK-t, de nem bántam meg!”

J K Rowling Transznemuek Levele
J. K. Rowling / Fotó: John Phillips / Getty Images

Az aláírók hangsúlyozták, hogy mélyen elítélik a Harry Potter szerzőjének a transz emberek jogairól szóló elképzelését, de szolidaritást vállalnak vele azért, „amilyen undorító módon tálalja a lap” az őt ért családon belüli erőszak történetét.

A követői előtt vállalta fel az egyik legismertebb vlogger, hogy transznemű

A követői előtt vállalta fel az egyik legismertebb vlogger, hogy transznemű Kim Kardashian is adott tanácsot neki Nikkie de Jager, azaz a Nikkie Tutorials csatornát működtető beauty vlogger majdnem 13 millió feliratkozóval büszkélkedő lány, aki évek óta az egyik legsikeresebb szakmájában, vagyonát 6 millió dollárra becsülik, nem egy híresség száma bújik meg a telefonjában.

„Nőgyűlölet az is, ha a szexuális és családon belüli erőszak áldozatairól a bántalmazók szempontjából cikkeznek” – írták az aktivisták a The Sun főszerkesztőjének, Victoria Newtonnak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Kiállunk J. K. Rowling mellet a kegyetlen és gonosz cikkel szemben, amely azt a nagyon veszélyes üzenetet közvetíti minden erőszakot elszenvedőnek, miszerint a történetüket csak akkor hisszük el, ha azt a bántalmazója is megerősíti[/perfectpullquote]

– fogalmaztak a levélben.

Rowling hosszú esszében írt a honlapján az őt ért családon belüli erőszakról és szexuális jellegű támadásról. Az írást azért tette közzé, hogy részletesebben kifejtse a genderszemléletről és a transznemű emberek jogairól vallott álláspontját, miután többen bírálták a tárgyban a közösségi médiában tett korábbi bejegyzéseit.

A transzneműség bemutatása hatalmas előrelépés a Netflixnek

A Netflix újra visszahozta a köztudatba a Rocko modern élete című Nickelodeon-sorozatot. Az 1996-ban véget ért rajzfilm rajongóinak 23 évet kellett várniuk a pillanatra, amikor a kicsit kelekótya Rocko és barátai visszatérnek a vászonra. Ráadásul a készítők lényegében a ’90-es évek óta történt változásokat írták bele a filmbe, valamint azt, ehhez hogyan viszonyulnak a szereplők.

Rowling nem értett egyet azzal a jogszabályjavaslattal, amely megkönnyítené a transz emberek számára a születési nemüktől eltérő identitás elismertetésének hivatalos folyamatát. Továbbá az ellen is tiltakozott, hogy hormonkezelésen vagy helyreállító műtéten még át nem esett transz nők is bemehessenek a nők számára fenntartott nyilvános helyekre.

. . . #jkrowling #harrypotter #hogwarts #potterhead #gryffindor #hermionegranger #slytherin #ravenclaw #hufflepuff #ronweasley #hp #wizardingworld #fantasticbeasts #dumbledore #dracomalfoy #emmawatson #potter #bookstagram #magic #danielradcliffe #harrypotterfan #voldemort #rupertgrint #books #siriusblack #tomfelton #lunalovegood #harrypotteredit #pottermore #bhfyp

No Description

Az LMBT közösség nagy része bírálta az írónő véleményét, és a Harry Potter-filmek számos szereplője, Emma Watson, Daniel Radcliff és Eddie Redmayne, elhatárolódtak álláspontjától.

Rowling a múlt héten közzétett írásában beszámolt arról is, hogyan bánt vele volt társa. Ez alapján kereste fel és szólaltatta meg a The Sun a volt férjét.

Szenzációhajhászat az áldozatok sérelmeiből

A támogató levél több tucat aláírója között találjuk Christine Burns-t,a Brit Birodalom Rendjének tagját, aki részt vett a 2004-es gender-törvény kidolgozásában. Aláírta a közös kiállásról szóló közleményt Travis Alabanza performanszművész, Roz Kaveney költő és Andrea Lawlor író. Az Amnesty Szivárvány Hálózatának Egyesült Királyságbeli tagszervezetének és más vezető, a transzneműek jogaiért küzdő szervezet képviselői is csatlakoztak hozzájuk.

Nem az én testem: Transzneműség a filmvásznon / ContextUs

Az elmúlt években számos, a transzneműség témáját feldolgozó film látott napvilágot. Úgy látszik, ahhoz még mindig nem elég, hogy bátrabban nyúljanak egy-egy ilyen történethez. Öt olyan filmet mutatunk, amelyek valamiért kiemelkednek a többi, hasonló alkotás közül. Mindegyik más-más szemszögből dolgozza fel

Az aláírók felszólították a The Sunt, hogy kérjen bocsánatot Rowlingtól, és a továbbiakban gondolják át, hogyan kezelik a családon belüli erőszak témáját.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Annak ellenére, hogy a családon belüli erőszakot egy transzneműek ellen szóló állásfoglalásban említette, ez nem változtat azon, hogy továbbra is együttérzünk a családon belüli erőszak minden áldozatával, így Rowlinggal is. Elítéljük a visszataszító, az emberi méltóságot és a személyiségi jogokat tipró szenzációhajhász címlapjukat. Nem lenne szabad a kiszolgáltatott rétegek problémáját a lap eladása érdekében kihasználni. Transzneműekként mi is gyakran áldozatául esünk a média velünk szemben tanúsított, hasonló hozzáállásának. Kiállunk a nőgyűlölet és a nők elleni erőszakkal szemben[/perfectpullquote]

– emelték ki a levélben. A brit kormány a héten értesítette a Sunday Times-t, hogy azt tervezik, leveszik a napirendről a transzneműek identitásának elismerését megkönnyítő jogszabálytervezetet, írja a The Guardian.

J. K. Rowling a világjárvány alatt pénzadománnyal és ingyenes tartalommal is támogatta a közösséget. A transzneműekkel kapcsolatos vita előtt pedig elkezdte online publikálni legújabb meséjét, az Ickabogot.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.