Trumpnak köszönhetően megkezdődhet az olajkitermelés Alaszka védett területein

A Trump-adminisztráció megnyitotta Alaszka sarkvidéki nemzeti parkjának (ANWR) egy részét az olajkitermelők előtt.

Tíz évig biztosan folytatódhat az olajkitermelés

A 78 ezer négyzetkilométeren elterülő vadrezervátum kulcsfontosságú élőhely számos állat, köztük a jegesmedve számára, amelynek vemhes nőstényei a térségben alakítanak ki odúkat maguknak a téli hónapokban, hogy azokban hozzák világra kicsinyeiket – adta hírül a BBC

alaszka vadrezervatum sarkvidek
/ Fotó: Arctic National Wildlife Refuge

A hőmérséklet emelkedésével és a tengeri jég vékonyodásával a ragadozók a szárazföldön, elsősorban a vadrezervátum part menti síkságán kezdtek odukat építeni. A nemzeti park ad otthont továbbá a világ egyik legnagyobb Grant-karibucsordájának, amely nagyjából 200 ezer egyedet számlál. Tavasszal az állatok a part menti síksághoz vándorolnak elleni.

Az őslakosok tovább küzdenek

A január 6-án puccskísérletre való felbujtással vádolt Trump-adminisztráció most erre a területre – a nemzeti park nagyjából 5 százalékára – vonatkozóan kezdte meg az olajkutatási engedélyek értékesítését. Ezek a kőolaj- és földgázkitermelési jogok tíz évig érvényesek.

alaszka grant kibu csorda alaszkai olajtermeles
/ Fotó: Steven Kazlowsk / Getty Images

Az eladás megindításának megakadályozására tett utolsó lépések ugyan elbuktak a bíróságon, ám a környezetvédők és az őslakosok tovább fognak küzdeni a terület megóvásáért. A jelentések szerint alacsony az érdeklődés a koncessziós jogok iránt, szerdán csupán 14,4 millió dollárért adtak el engedélyeket. 2019-ben a kongresszusi költségvetési iroda azzal számolt, hogy 1,8 milliárd dollár fog befolyni az ANWR két térségére kiadandó jogokból a következő tíz évben.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Noha a becslések szerint nagyjából 11 milliárd hordónyi olajat rejthet a vadrezervátum, utak és egyéb infrastruktúra híján rendkívüli költségekkel jár a kitermelés egy ilyen területen. Számos nagy amerikai bank jelezte továbbá, hogy nem fogja támogatni az olaj és földgáz kitermelését a térségben.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból