Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

December 9-én zajlott a tüntetés a kulturális törvénytervezet elfogadása ellen. Több színész képviselt több színházat. A Fidelio ennek apropóján több színészt kérdezett meg, mely előadásokat kellene megnéznie a döntéshozóknak. 

Madách tér, tüntetés

Tegnap, december 9-én rendhagyó módon a kőszínházak és független színházak összefogtak, hogy tiltakozzanak a kormány által elfogadni kívánt, kiszivárgott kulturális törvénytervezet ellen. A Madách téren többek között a Katona József Színház, Örkény István Színház, Radnóti Színház, Trafó, Weöres Sándor Színház színészei léptek fel a színpadra.

Pogány Judit: 30 év demokrácia után nem gondoltam, hogy megint a Kádár-korszakban érzem magam

Mint beszámoltunk róla, az elmúlt héten több dokumentum is kiszivárgott, melyek szerint a kormány irányítása alá vonná többek között a színházak finanszírozását, az EMMI-re, így Kásler Miklós miniszterre bízná a színházi igazgatók kinevezését. (Részletesen az ügy hátteréről ebben, ebben és ebben a cikkben írtunk.)

Ezt megelőzte egy videóüzenet, amelyben ismert színészek elmondták a véleményüket a salátatörvénnyel kapcsolatban. A tüntetés előtt a Parlament weboldalán nyilvánossá tették a kulturális törvénytervezetet, amely jóval puhább, mint számítottak rá. Ennek ellenére Pintér Béla az eredetileg tervezett beszédét mondta el, amely a legerősebb volt a felszólalók közül. (A beszédek teljes anyagát ezen a linken olvashatjátok.)

A Fidelio a tüntetésen kérdezte meg a színészeket, mely előadásokra hívná meg a döntéshozó politikusokat. Ezekből szemezgettünk.

Lapozz tovább!

Fullajtár Andrea

nem vagyunk mi barbárok katona
Nem vagyunk mi barbárok Fotó: Horváth Judit / Katona József Színház

Nem vagyunk mi barbárok című előadásunkra hívnám meg őket, a Sufniban játsszuk, Vajdai Vili rendezte. Egy kortárs német szerző, Philip Löhle darabja, ami arról szól, hogy két jólmenő gyerektelen házaspár egymás szomszédságában él, és hirtelen bekopogtat az egyik párhoz egy fekete bőrű menekült. Vajon mi történik ezután és hogyan dolgozódik fel? Rendkívül jó előadás szerintem, kifejezetten az a fajta, amin röhögsz, röhögsz, röhögsz, és egyszer csak gyomorszájon üt.

Závada Péter

pintér béla titkaink előadás
Pintér Béla és Társulata: Titkaink / Fotó: Desiré Festival

Független színházi előadásra küldeném el őket, a Pintér Béla és Társulata Titkaink című előadását például nem ártana, ha megnéznék.

Rába Roland

rába roland szégyen előadás
Rába Roland: Szégyen / Fotó: Proton Színház / Rév Marcell

Szégyen című előadásunkat ajánlanám, mert egy Nobel-díjas író (Szorokin – a szerk.) regényéből készült, ami már önmagában egy érdekes színházi élmény, illetve a témája miatt is, ami rendhagyó, izgalmas és mindenképpen elgondolkodtató.

Sodró Eliza

radnóti színház 10 előadás
Sebestyén Aba: 10 / Vilmányi Benett és Sodró Eliza / Fotó: Dömölky Dániel

Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól.

A további ajánlásokat ezen a linken, a Fidelio oldalán olvashatjátok.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból