Turner egyik híres festményét adakozás révén tartanák meg a britek

Adakozás révén tartanák Nagy-Britanniában J. M. W. Turner egyik híres festményét. A Vierwaldstätti-tavat és a Rigi hegyet ábrázoló kép értékét 10 millió fontra (3,6 milliárd forintra) becsülik.

A magánkézben lévő alkotásra a hatóságok átmeneti exporttilalmat léptettek életbe, hogy így akadályozzák meg a kivitelét az országból, írja a BBC. A tiltás december 1-jéig van érvényben, a remények szerint addig sikerül összegyűjteni annyi pénzt, amelyből megvehetik és az Egyesült Királyságban tarthatják a műkincset.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Óriási veszteség lenne az ország számára, ha külföldre kerülne[/perfectpullquote]

– mondta szombaton Rebecca Pow kulturális államtitkár.

turner festmények rigi hegy
J. M. W. Turner: Rigi tó

Az 1842-ben készült akvarell a világhírű brit festő egyetlen festménye a háromdarabos Rigi-sorozatból, amely még nincs közgyűjteményben.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Turner Nagy-Britannia valaha volt legnagyobb művészeinek egyike, A sötét Rigi című kép pedig gyönyörű és érzelmes mű, amelyet munkássága csúcspontján festett[/perfectpullquote]

– hangsúlyozta Rebecca Pow.

Hogyan élheti túl egy nemzet a­­­­­­­ kulturális megsemmisítést? – Baranyai Levente: Zuhanás a mészárszék mélyére

Baranyai Levente legújabb kiállításának középpontjában két szíriai település, Aleppo és Damaszkusz, valamint Tibet háborúk sújtotta közelmúltja áll. Bár földrajzilag távol helyezkednek el egymástól, az elnyomás és az ott folyó állandó hatalmi harcok közös pontok hányattatott történelmükben. Szíria sokat emlegetett ország az utóbbi időben. Az itt zajló polgárháborúból fakadó elvándorlás a mindennapi sajtó része.

Amennyiben komoly szándék körvonalazódik a műalkotás megvételére, az exporttilalmat 2020. június 1-jégi meghosszabbíthatják a tájékoztatás szerint.

Az 1775-ben született Turnert a tájképfestészet legjelentősebb alakjai között tartják számon a művészettörténetben.

legolvasottabb

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból