Véglegesen megtörtént a hatalomátvétel, Mészáros Lőrinc bizalmasához kerülhet a TV2-t birtokló MBC

Véglegesen megtörtént a hatalomátvétel a TV2-t tulajdonló Magyar Broadcasting Co. Zrt.-nél (MBC). Ezentúl Mészáros Lőrinc bizalmasa, Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, Tima János irányíthat vezérigazgatóként.

A G7 gazdasági portál információi szerint Tima János kinevezésével egy időben lemondott tisztségéről az igazgatóság két, a néhai Andy Vajna embereként számon tartott tagja, Tremmel Zoltán és Kovács Andrea.

Otthonában érte a halál – Elhunyt Andy Vajna, az egyik legismertebb magyar

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról. A Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, aztán Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.

Mint ismert, Kovács Andrea már a társaság alapítása, Tremmel Zoltán pedig a filmügyi biztos januári halála óta vett részt a vállalat irányításában. A vezérigazgatói változásról az Andy Vajna halála óta viharos változásokon keresztülmenő MBC június 28-ai közgyűlésen döntöttek. Jelenleg a cégbírósági bejegyzésre vár.

A G7 megjegyzi, hogy korábban egy vegyes felállású cégvezetést próbáltak kialakítani az MBC-hez áprilisban, vezérigazgatói-helyettesi pozícióba érkező Timával.

Azonban az aláírási jogok körüli kifogások okán a cégbíróság nem fogadta el ezt.

Alig néhány nap alatt három vezető is távozott a TV2-től, köztük a vezérigazgató, Dirk Gerkens

Mint azt megírta a Marketing and Media lap, 11 év után távozik a társaság kreatív igazgatója, Ökrös Gergely. A héten pedig már bejelentették Dirk Gerkens vezérigazgató távozását is. A pozícióját közös megegyezéssel mondta fel. Tegnapi sajtóinformációk szerint pedig az is kiderült, hogy az ügyfélkapcsolati igazgató, Zájer Attila is elhagyta a TV2 Csoportot.

A Vajna-hagyatékból a Mészáros-portfólióba való átmenetről árulkodik a lap szerint a cég székhelyének költözése is abba a Ferenc körúti lakásba, ahol a TV2 sokáig rejtőzködő vevőjének – a szintén a Mészáros-körhöz tartozó Vida József, a Takarékbank vezére – más érdekeltségei is székelnek.

dirk gerkens andy vajna mészáros lőrin tv2
Dirk Gerkens, Andy Vajna és Mészáros Lőrinc a TV2 körül / Fotó: KIss Bence / 444

Tima  János nemcsak a TV2-nél került pozícióba a közelmúltban, hanem a korábban a Simicska-médiabirodalomhoz tartozó Lánchíd Rádiónál és a bezárt Heti Válasznál is, ezeknél az orgánumoknál azonban nem cégvezetőként, hanem – a Mészáros médiaérdekeltségeit összefogó Talentis Group Zrt.-vel természetesen szimbiózisban lévő – tulajdonosként.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból