Mozis lövöldözés áldozatainak családtagjai tiltakoznak a Joker-film ellen

Korábban is kritizálták már a Joker című filmet azzal, hogy erőszakra biztatná a társadalom tagjait, de a vitába eddig a film készítőinek oldaláról nem szálltak be. Most viszont már a gyártó stúdió, a Warner Bros. is reagált, mivel a 2012-es coloradói mozis tömeggyilkosság áldozatainak barátai és hozzátartozói is nyílt levelet írtak.

“Tegyük egyértelművé: sem a fikciós karakter, Joker, sem pedig a film nem bátorítja a való világbeli erőszak semmilyen formáját sem. Sem a film, sem a filmkészítők, sem a stúdió nem hősként szeretné beállítani ezt a karaktert” – jelentette ki a Warner Bros. a levélre reagáló közleményében, írja a Variety.

joker film joaquin
Joaquin Phoenix az új Joker szerepében / Fotó: Warner Bros.

Egy tömeggyilkos 2012. július 20-án, a Sötét Lovag: Felemelkedés című film vetítése közben nyitott tüzet a coloradói Aurora nevű kisváros egyik mozijában a teremben tartózkodókra. Megölt tizenkét embert és megsebesített hetvenet. A Sötét Lovag egyébként ugyanabban az univerzumban játszódik, amelyben a képregények szerint Joker is él.

Bárki elolvashatja a Joker forgatókönyvét és ez a rendezőt nem izgatja

Szinte már mindennapos, hogy forgatókönyvek szivárognak ki az internetre. Ezt a nagyon régóta várt Joker sem úszta meg. A rendező, Todd Phillips szerint azonban nincs ok az aggodalomra – méghozzá több okból sem. Todd Phillips elárulta, a kiszivárgott szkript a tavaly áprilisi változat, a forgatás pedig ahhoz képest hat hónappal később, szeptemberben kezdődött meg, addig pedig sokat változott.

A lövöldözés több áldozatának hozzátartozói és barátai nyílt levelet írtak a Joker című, a Velencei Filmfesztivál fődíját elnyert filmet gyártó stúdió, a Warner vezetőjének. Felkérték a címzettet, használja a lehetőségeit egy kevesebb fegyvert és több biztonságot felmutató társadalom kiépítéséért zajló küzdelemben, mivel neki is nagy a felelőssége abban, hogy “mindnyájunkat biztonságban tartson”.

A levélben kifejezték, hogy tisztelik a szólásszabadságot, nem is szólítottak fel semmiféle bojkottra vagy a film visszavonására, ehelyett arra kérték fel a Warner Bros.-t, hogy ne működjenek együtt a fegyvertartást támogató politikusokkal, lobbizzanak a fegyvertartási törvények szigorításáért, és támogassanak a lövöldözések túlélőire fókuszáló programokat.

Kiderült, hogy az új Joker, Joaquin Phoenix mindenkire magasról tett, kivéve Robert De Nirót

Az eddigi visszajelzések elég biztatóak Joaquin Phoenix és Todd Phillips Joker filmje kapcsán. Mint ismert, a Velencei Filmfesztiválon szerzett Arany Oroszlánja kiváló belépő lesz az Oscar-szezonra. A rendező azonban elárulta a New York Times-nak, hogy Phoenixnek volt némi aggálya a film egyes elemeivel kapcsolatban, de leginkább egy karaktert, Thomas Wayne-t illetően.

A Warner a válaszlevélben kifejezte együttérzését, elmondták, szerintük is komoly probléma a fegyveres erőszak, és közölték, régóta támogatnak túlélőket, és a vállalat vezetői közül többen is küzdenek a probléma megoldásáért.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ugyanakkor a Warnernél hiszünk abban, hogy a történetmesélés egyik célja épp az, hogy komoly beszélgetéseket indítson összetett problémák kapcsán”[/perfectpullquote]

– tették hozzá.

A Joker egy olyan stand-up komikusról szól, akinek a mentális problémái végül oda vezetnek, hogy fegyvert ragadjon, és ezzel a filmben másokat is erőszakra inspirál. A filmet Magyarországon október 3-án mutatják be.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból