Fokozott rendőri jelenléttel készülnek az új Joker-film bemutatójára

Ugyan nem érkezett semmilyen fenyegetés hozzájuk, a Los Angeles-i rendőrség fokozottan készül az új Joker film jövő heti premierjére, és arra kérik a nézőket, legyenek kellően éberek, írja a Variety.

Néhány nap múlva, a magyar mozikban október 3-án debütál az új Joker Joaquin Phoenix főszereplésével.

Azonban az idáig vezető út aligha volt zökkenőmentes. A hatóságok valószínűleg egy lövöldözés miatt szentelnek kitüntetett figyelmet ennek a filmnek.

A hét évvel ezelőtt, 2012. július 20-án, a Sötét Lovag: Felemelkedés című film vetítése közben nyitott tüzet egy férfi a coloradói Aurora nevű kisváros egyik mozijában a teremben tartózkodókra, tizenkét ember veszítette életét a támadásban.

joaquin phoenix joker
Joaquin Phoenix mint az új Joker / Fotó: Warner Bros.

Ugyan az új Jokernek kevés köze van ehhez a Batman-filmhez, de már többen kritizálták amiatt, hogy egyesek a filmen felbuzdulva erőszakos cselekedeteket követnek majd el. A 2012-es lövöldözés áldozatainak hozzátartozói ezért nemrég levelet is írtak a Warnernek.

Kiderült, hogy az új Joker, Joaquin Phoenix mindenkire magasról tett, kivéve Robert De Nirót

Az eddigi visszajelzések elég biztatóak Joaquin Phoenix és Todd Phillips Joker filmje kapcsán. Mint ismert, a Velencei Filmfesztiválon szerzett Arany Oroszlánja kiváló belépő lesz az Oscar-szezonra. A rendező azonban elárulta a New York Times-nak, hogy Phoenixnek volt némi aggálya a film egyes elemeivel kapcsolatban, de leginkább egy karaktert, Thomas Wayne-t illetően.

A mozihálózatok többsége nem szívesen nyilatkoznak arról, milyen biztonsági intézkedésekkel készülnek a premierre. Azonban a bennfentesek szerint a háttérben komoly egyeztetés zajlik. Ami biztos, az  AMC Theatres amerikai multiplex mozilánc megengedi, hogy az emberek jelmezben jelenjenek meg, de maszkot, arcfestéket nem viselhetnek, és nem lehet náluk semmilyen fegyvernek látszó tárgy vagy bármi, ami riadalmat okozhat.

A mozis lövöldözés miatt tiltást vezettek be az új Joker-film kapcsán

A több mint 600 filmszínházával az Egyesült Államok legnagyobb moziláncának számító AMC Theatres közleményében azt írta, hogy bár szabályzata engedélyezi a mozilátogatók számára a jelmezek viselését, a Joker vetítésein “tilos lesz maszkot, arcfestést vagy az arcot bármely módon eltakaró egyéb tárgyat, valamint fegyvert, illetve a többi mozilátogatót kényelmetlenül érintő bármilyen egyéb tárgyat viselni”.

A Regal Cinemas pedig egy nyilatkozatot adott ki arról, hogy a mozitulajdonosok nemzeti szövetéségén keresztül folyamatosan kapcsolatban vannak hatóságokkal. Egyúttal megjegyezték, ők nem hisznek abban, hogy a filmek erőszakos cselekedetekre sarkallnának embereket.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Tegyük egyértelművé: sem a fikciós karakter, Joker, sem pedig a film nem bátorítja a való világbeli erőszak semmilyen formáját sem. Sem a film, sem a filmkészítők, sem a stúdió nem hősként szeretné beállítani ezt a karaktert[/perfectpullquote]

– írta a Regal Cinemas, amely kvázi egybecseng azzal, amit a Warner Bros. válaszolt az aggódó családoknak.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból