Azonnali felkészítést sürgetett a pedagógusok számára Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő, az EP közegészségügyi bizottságának tagja csütörtökön annak érdekében, hogy sikeresen leküzdhessék a koronavírus-járvány káros mentális hatásait.

Minden ötödik gyerek szorong és boldogtalan

Online sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus arról beszélt, hatgyermekes családapaként teljes tanácstalanságot lát a tanárok és a szülők körében azzal kapcsolatban, hogyan folytatódik szeptembertől az oktatás.

Hozzátette, akár online, akár hagyományos módon kezdődik a következő tanév, mind a tanárokat, mind a szülőket fel kell készíteni erre a helyzetre.

A szocialista politikus hangsúlyozta: egy kutatás adatai szerint Magyarországon minden ötödik gyermek szorong és boldogtalan, minden tizediknél pedig konkrét problémákra utaló tüneteket okozott a járvány, ezért is javasolta az EP közegészségügyi kérdésekben illetékes bizottságának tagjaként, hogy az unió növelje meg jelentősen a társadalom mentális egészségének felmérésére és fejlesztésére fordított forrásokat.

Több évtizedes jövőről beszélünk, ezért lenne fontos a lelki segítség bevezetése

Ujhelyi István szerint a magyar kormánynak is ilyen programokat kell indítania, hiszen a pedagógusok, iskolák, szülők nem kaptak lelki segítséget a felmerülő problémák kezeléséhez, miközben a világ egyik legborzasztóbbja a magyarországi halálozási ráta.

A politika szégyenlős, a kormányzatnak nyilván nem hoz szavazatbeli hasznot ezzel foglalkozni, az államigazgatásban pedig láthatóan csak azzal hajlandóak érdemben törődni, amit a központi kommunikációs gépezet elvár tőlük. Ezért úgy vészeltük át többé-kevésbé egészségesen az elmúlt másfél évet, hogy például a pedagógusok semmiféle állami segítséget nem kaptak ahhoz, hogy miként kezeljék, vagy akár csak miként ismerjék fel a mentálhigiénés problémákat

– fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: jelenleg 450 gyermek jut egyetlen iskolapszichológusra, amely riasztóan kevés.
Itt nem a propaganda számít, itt a gyermekeink, az egész társadalom több évtizedes jövőjéről van szó – fogalmazott a szocialista politikus, azt hangsúlyozva, hogy a mentális egészséghez való hozzáférés ugyanolyan jog, mint a fizikaihoz fűződő.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet