Egyes EU-tagállamok gátolnák Ukrajna tagjelöltségét, helyette a gyakorlati segítség és a háború lezárására fókuszálnának először.

Bloomberg uniós diplomatákra hivatkozva azt állítja, Németország, Hollandia és más tagállamok blokkolnák Ukrajna EU-tagjelöltségét. „Arra akarnak összpontosítani, hogy gyakorlati támogatást nyújtsanak Ukrajnának és véget vessenek a háborúnak, ahelyett, hogy egy olyan folyamatba kezdenek, amely legalább egy évtizedet vehet igénybe” – idézte az elemzést a Blikk.

Volodimir Zelenszkij február 28-án írta alá az EU-s csatlakozási kérelmet. Bár több ország támogatja, a gyorsított eljárású csatlakozás egyelőre “valószínűtlennek tűnik”. Kezdetben nyolc ország, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia fejtették ki álláspontjukat közös nyilatkozatukban, később Románia és Magyarország is csatlakozott a támogató államok sorába. A támogató országok amellett érvelnek, hogy a tagjelöltség egy szimbolikus gesztus lenne, abban az esetben is, ha a megvalósítás hosszú időt venne igénybe. 

Kapcsolódó cikk

A tagországok vezetői a héten tárgyalnak az ügyben, és az is elképzelhető, hogy olyan döntés születik, aminek keretében szorosabb kapcsolat alakulna ki az EU és Ukrajna között a tagállamság nélkül. Azok, akik részt vesznek a konferencián, kérhetik a gyorsított eljárást, ez körülbelül 15-18 hónapot venne igénybe. 

Az EU-tagság azért ütközhet nehézségbe, mivel a csatlakozáshoz több feltételt kell teljesíteni, köztük bírósági reformokat is, ami évtizedekbe telhet. A csatlakozás folyamatának az is része, hogy az Európai Bizottság küldöttséget delegál a jelölt államba, ami a háború sújtotta országban szintén nehezen megoldható.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet