Miután Oroszország február 24-én reggel megtámadta Ukrajnát, tömegek kényszerültek elmenekülni a háború elől. A katonai mozgósítás miatt több család szakadt el egymástól.

Hatalmas tömegek próbálnak menekülni az országból

A LADbible szemlézett egy, a közösségi médiában terjedő videót, amelyen egy apa búcsúzik kislányától, amint az elhagyja Ukrajna háború sújtotta területét. A brit napilap szerint a képsorok tökéletesen megragadták azok érzelmeit, akik jelenleg szenvednek az orosz-offenzíva miatt. 

A videóban az apa fehér kalapot helyez a lánya fejére, arcon csókolja, mielőtt könnyek között átölelné, és a gyerek felszállna a buszra. A videót az LADbible cikkében nézheted meg.

Az ukrán egészségügyi miniszter szerint eddig legalább 137-en haltak meg a konfliktusban, amely akkor kezdődött, amikor Oroszország február 24-én, csütörtök reggel megtámadta az országot. Vlagyimir Putyin elnök parancsára „katonai hadműveletet” indított Oroszország, amely repülőtereket és stratégiai katonai helyszíneket célzott meg Ukrajnában. A fővárosban, Kijevben robbanásokat, más városokban pedig összecsapásokat lehetett hallani.

A pályaudvarokon nagy forgalmi torlódások és hatalmas tömegek is megfigyelhetők, mivel az emberek megpróbálnak elmenekülni a háború elől. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök általános katonai mozgósítást rendelt el a 18 és 60 év közötti férfiak körében, ők nem hagyhatják el az országot.

Volodimir Zelenszkij elnök széles körű mozgósítást rendelt el

Zelenszkij csütörtök este aláírt nyilatkozatában egyetértett azzal, hogy „az állam védelmének biztosítása, az ukrán hadsereg és más katonai alakulatok harci és mozgósítási készenlétének fenntartása érdekében” széles körű beavatkozást rendelnek el többek között Kijevben.

Mindezt e rendelet hatálybalépésétől számított 90 napon belül kell végrehajtani

– közölte.

A rendelet azt is kikötötte, hogy „az Ukrán Biztonsági Szolgálat tegyen elhárítási intézkedéseket”, továbbá kimondta, hogy sorkatonákat és tartalék erőket hívjanak be katonai szolgálatra, őket az ukrán hadsereg katonai bázisaira kell szállítani. A nyilatkozat aláírására a hadiállapot bevezetését követően került sor.

Ez a rendelet a hadiállapot ideje alatt érvényben marad. Arra kérjük a lakosságot, hogy vegyék figyelembe mindezt.

Zelenszkij azt is elmondta, hogy fegyvereket biztosítanak minden ukránnak, aki az országban akar maradni és ellenállni az orosz csapatoknak. Az ukrán vezetés úgy gondolja, sokan fognak fegyvert ragadni, hogy megvédjék hazájukat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet