Debrecen pályázik az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO Irodalom Városa címére – jelentette be a cívisváros polgármestere szimbolikus helyszínen, a Református Kollégium Nagykönyvtárában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Debrecen lehetne a 30. Irodalom Városa a világban

Papp László (Fidesz-KDNP) azt mondta, Debrecen művelődéstörténetéhez, kulturális értékeihez komoly hátteret adhat, ha sikeres lesz a pályázat, amelynek középpontjában az „irodalom mint gyógyír” gondolat áll.

Az UNESCO 2004-ben azzal a céllal hozta létre a Kreatív Városok Hálózatát, hogy világszerte támogassa a nemzetközi együttműködéseket. A tagvárosok hét kreatív terület egyikét képviselik: Budapest például 2015 óta a dizájn, Veszprém, amely két éve megpályázta az Európa Kulturális Fővárosa címet is, a  2019 óta a zene kreatív városa, harmadikként Debrecen szeretne csatlakozni a hálózathoz az irodalom kreatív városaként – részletezte a polgármester, amiről a Dehir készített videóbeszámolót.

Debrecen Unesco Irodalmi Varosa Palyazat
A Debredecni Sajtótájékoztató Résztvevői / Fotó: Papp László Facebook Oldala

Papp László kitért arra is, hogy az irodalom fontos része a könyvnyomtatás kultúrája, Debrecen szerepe ezen a téren is jelentős: a városban jogfolytonosan 460 éve működik az ország egyik legnagyobb nyomdája, az Alföldi Nyomda, amely a hazai irodalmi művek 80 százalékát állítja elő.

Kapcsolódó cikk

Pósán László (Fidesz) országgyűlési képviselő, a parlament kulturális bizottságának elnöke a magyar nyelv egyedülállóságára hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy csak magyarul lehet rímes és időmértékes verseket is írni. „A debreceni pályázattal a magyar irodalom kaput nyit a világra” – hangoztatta a politikus.

Ahogy a pályázatunk fogalmaz: az irodalom gyógyír, balzsamír tud lenni. A pandémia mindannyiunkat megviselt mentálisan is, a művészetek és azon belül az irodalom pedig alkalmas arra, hogy lelki sebeket gyógyítson

– fogalmazott Kovács Béla Lóránt. A pályázat benyújtásának határideje június 30., az UNESCO október végén jelenti be az eredményt – hangzott el a tájékoztatón.

Az egyik cél a magyar irodalom terjesztése külföldön

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere, a pályázat kezdeményezője hozzátette: az Irodalom Városa hálózatnak jelenleg 29 tagja van Új-Zélandtól az Egyesült Államokig. Kelet-Európában Prága, Krakkó, Wroclaw és Ljubljana viselheti a címet.

Az UNESCO pályázatának sikeressége esetén Debrecen a magyar irodalmat más kultúrák felé közvetítheti, már önmagában a pályázati anyag megalkotása megmutatja a város kultúrájának sokszínűségét – mondta. 

Hozzátette, hogy a Méliusz Juhász Péter könyvtár, a Debreceni Egyetem, a Debreceni Református Kollégium, a Csokonai Színház és a Debreceni Irodalom Házán keresztül a Déri Múzeum is közreműködött a folyamatban, de további több mint két tucat városi szervezet, oktatási intézmények, egyházak, nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek, alkotóközösségek és művészek kapcsolódtak be a közös gondolkodásba, sőt, még a nagyváradi Újvárad folyóirat is hozzátett a pályázathoz.

Kovács Béla Lóránt, a pályázatért felelős Méliusz Juhász Péter könyvtár igazgatója bejelentette: Debrecen kötelezettséget vállal, hogy együttműködik afrikai kultúrákkal és az itt élő afrikai közösségekkel, összhangban az ENSZ agendájával. Emellett az UNESCO pályázatuknak a sajátossága, hogy az egészséges jólétet helyezi a középpontba.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet