Így hackelik meg a művészek a köztereket

Az utcai hekk, avagy “urbanhacking” a várost kalandtérnek és a lehetőségek tárházának tekinti. A művészet szemüvegén keresztül az utcai hekkelés a köztér és tulajdonságainak átértékelését és az őt mozgató erők átformálását jelenti.

Noha a kifejezés maga (“utcahekk”) újkeletű, mégis generációkat és évtizedeket köt össze, mert valós összefüggésbe hozza a mai, fiatal művészeket és a a művészet történelmi figuráit. A ’60-as évektől a francia Ernest Pignon-Ernest az utcákat járva nagy volumenű műveket ékel be az utcai térbe, amiket addig csak múzeumokban tartottak. A múzeumi nyelv ilyen áttétele jelentéssel teli új helyeket hoz létre, amiknek a lényege az új kapcsolat a nyilvános térrel és a járókelőkkel.

1975 és 1980 között a francia művészeti csoport, az UNTEL pszichológiai kísérleteket végzett a járókelőkkel. A csoport a művészet és a művészek helyét kereste a társadalomban, e célból kényelmetlen és megdöbbentő eseményeket szervezett az utcákon (“turista divatbemutató”).

A “művészhacker” úgy cselekszik, hogy a város sérülékeny, tehát elérhető rendszerként jelenjen meg. E megváltozott térbe az alkotó beszivárog, és sajátjává teszi a cselekvő teret, amibe beemeli a furcsa helyzeteket. 

Bármi is legyen a motivációja ezeknek az akcióknak, az eredmény a nyilvános tér átértékelése a viták és beszéd terévé. Banksy azzal, hogy befurakodott a múzeumokba (és felakasztotta műveit a klasszikusok közé), átalakította a nyilvános helyeket és viták, beszéd témájává tette. Nem utolsósorban pedig elkezdte a művészi hackinget.

Banksy2
/ Fotó: Banksy

Azzal, hogy nyilvános tereken, furcsa helyzetekben az emberekre megszólalásig hasonlító próbababákat szór el az emberek között, Mark Jenkins teatralizálja a városi teret. Ezeknek a performace-oknak a megrendezése zavart idézhet elő a járókelőkben és elgondolkodtathatja őket a saját és a többiek viselkedésén.

Jenkins Art Rue 01
/ Fotó: Mark Jenkins

A művészeknek az utca termékeny talaj lehet a kifejezésre és egyfajta aktivizmus elterjesztésére. Martin Parker a város funkcionális részeinek kiforgatásával megváltoztatja a városi létet és zavart hoz létre a járókelőkben. Az angol Brandalism mozgalom kritikával és destruktívan  hasznosítja a nagy cégek köztéri reklámait, mint az Air France vagy a Volkswagen. Kidult a graffitiművész nevének betűivel fújja le és rongálja meg a kapitalizmus szimbólumait, a luxus városi helytartóit, a szuperdrága üzleteket.

Hack4
/ Fotó: Marlon Ge

A posztmodern társadalmakban, amik a felhalmozásra épültek és a képek áramlására, a városi hekk átalakítja a nyilvános teret cselekvő térré. Ez az érdeklődéskeltő megközelítés visszautal az ’50-es, ’60-as évek avantgard mozgalmaira. Eszünkbe juttathatja a dada hullámait vagy olyan forradalmi kezdeményezéseket, mint a szituacionizmus. Az intézményesedett, a piacon már jelen lévő kortárs művészettel szemben jött létre a városi hekk, egyfajta destruktív, felforgató ellenpontként. 

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet