Az utcai hekk, avagy “urbanhacking” a várost kalandtérnek és a lehetőségek tárházának tekinti. A művészet szemüvegén keresztül az utcai hekkelés a köztér és tulajdonságainak átértékelését és az őt mozgató erők átformálását jelenti.

Noha a kifejezés maga (“utcahekk”) újkeletű, mégis generációkat és évtizedeket köt össze, mert valós összefüggésbe hozza a mai, fiatal művészeket és a a művészet történelmi figuráit. A ’60-as évektől a francia Ernest Pignon-Ernest az utcákat járva nagy volumenű műveket ékel be az utcai térbe, amiket addig csak múzeumokban tartottak. A múzeumi nyelv ilyen áttétele jelentéssel teli új helyeket hoz létre, amiknek a lényege az új kapcsolat a nyilvános térrel és a járókelőkkel.

1975 és 1980 között a francia művészeti csoport, az UNTEL pszichológiai kísérleteket végzett a járókelőkkel. A csoport a művészet és a művészek helyét kereste a társadalomban, e célból kényelmetlen és megdöbbentő eseményeket szervezett az utcákon (“turista divatbemutató”).

A “művészhacker” úgy cselekszik, hogy a város sérülékeny, tehát elérhető rendszerként jelenjen meg. E megváltozott térbe az alkotó beszivárog, és sajátjává teszi a cselekvő teret, amibe beemeli a furcsa helyzeteket. 

Bármi is legyen a motivációja ezeknek az akcióknak, az eredmény a nyilvános tér átértékelése a viták és beszéd terévé. Banksy azzal, hogy befurakodott a múzeumokba (és felakasztotta műveit a klasszikusok közé), átalakította a nyilvános helyeket és viták, beszéd témájává tette. Nem utolsósorban pedig elkezdte a művészi hackinget.

Banksy2
/ Fotó: Banksy

Azzal, hogy nyilvános tereken, furcsa helyzetekben az emberekre megszólalásig hasonlító próbababákat szór el az emberek között, Mark Jenkins teatralizálja a városi teret. Ezeknek a performace-oknak a megrendezése zavart idézhet elő a járókelőkben és elgondolkodtathatja őket a saját és a többiek viselkedésén.

Jenkins Art Rue 01
/ Fotó: Mark Jenkins

A művészeknek az utca termékeny talaj lehet a kifejezésre és egyfajta aktivizmus elterjesztésére. Martin Parker a város funkcionális részeinek kiforgatásával megváltoztatja a városi létet és zavart hoz létre a járókelőkben. Az angol Brandalism mozgalom kritikával és destruktívan  hasznosítja a nagy cégek köztéri reklámait, mint az Air France vagy a Volkswagen. Kidult a graffitiművész nevének betűivel fújja le és rongálja meg a kapitalizmus szimbólumait, a luxus városi helytartóit, a szuperdrága üzleteket.

Hack4
/ Fotó: Marlon Ge

A posztmodern társadalmakban, amik a felhalmozásra épültek és a képek áramlására, a városi hekk átalakítja a nyilvános teret cselekvő térré. Ez az érdeklődéskeltő megközelítés visszautal az ’50-es, ’60-as évek avantgard mozgalmaira. Eszünkbe juttathatja a dada hullámait vagy olyan forradalmi kezdeményezéseket, mint a szituacionizmus. Az intézményesedett, a piacon már jelen lévő kortárs művészettel szemben jött létre a városi hekk, egyfajta destruktív, felforgató ellenpontként. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.