Vajna Ádám Oda kötete érdemelte ki a legjobb elsőkötetért járó Makói Medáliák-díjat 2019-ben

Vajna Ádám költő, szerkesztő tavaly jelentette meg az Oda című kötetét. A minden évben kiosztásra kerülő Makói Medáliák-díj az elsőkötetes szerzőket ismeri el. Idén Vajnát érte ez a megtiszteltetés.

A Makói Medáliák magyar irodalmi díjat 2005-ben, a József Attila-emlékév alkalmából alapította Makó Város Önkormányzata. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogyan az egykor József Attilával is történt.

Turi Tímea: újra meg kell tanulnunk beszélni – Interjú / ContextUs

ContextUs: Anna visszafordul című kötetednek gerincét a szerelem és a szerelmi történetek adják, melyek jórészt az irodalmi kánon újraírásai női nézőpontból. Miért éppen ezeket a női alakokat emelted a kötetbe? Néha valaki másnak a történetén keresztül sokkal könnyebb átgondolnunk a sajátunkat.

A díjazott személyére szakmai kuratórium tesz javaslatot, ez 2010-től Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás és Orcsik Roland feladata. A munkájukat a díjat adó város részéről Janáky Marianna segíti.

A Makói Medáliák-díjat 2019-ban a kuratórium Vajna Ádám Oda című kötetét ismerte le.

„Jólesik, ha látom magam előtt, amit olvasok. Ezért olvasunk költőket – a költői gesztus láthatóvá teszi mind a láthatót, mind a nem láthatót. Ez kissé lila így, de – ha nem is a költemény – a költő tuti, hogy kissé mindig lila. “Zoknit varrni jársz majd oda, / Behajtod és bevarrod a” – férfiasan gyerekes, rafkós-naiv hang, laza-bravúrosan leng minden, himbálóznak a versek. Mindenféle idézet-törmelékeket hurcolnak magukkal, és a megfelelő helyen hurcolnak megfelelő idézeteket, amitől az egész megszépül és kibájosodik. Nevetsz, csodálkozol. Nagyon jól csinálja” – írja Kukorelly Endre Vajna verseiről a kötet fülszövegében.

vajna ádám
Vajna Ádám / Fotó: Irodalmi Jelen

A tavalyi évben, novemberben hirdették ki a legrangosabb irodalmi ösztöndíj, a Horváth Péter Ösztöndíj tízes listáját, majd azt háromra szűkítették: Papp-Zakor Ilka és Simon Márton mellett – aki az ösztöndíjat is elnyerte végül – Vajna Ádám is helyet foglalt a nívós listán.

“A szövegek divatosságán felülemelkedni” – Ezek 2018 legjobb verspublikáció

Aligha tudnánk megegyezni benne mindannyian, mitől jó egy vers, aligha lenne egy világos skála, melyben csupa objektív szempontok alapján biztos eredményt kaphatnánk: itt ez a vers, értéke 8.5 egység, míg ez a másik már majdnem 9.

De szerzőnk, Bödecs László a tavalyi év legjobb publikációi közé is beemelte Vajna Az angyalok strigulája versét.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból