Olvasom Vajna Ádám Oda kötete érdemelte ki a legjobb elsőkötetért...

Vajna Ádám Oda kötete érdemelte ki a legjobb elsőkötetért járó Makói Medáliák-díjat 2019-ben

Promóció

Vajna Ádám költő, szerkesztő tavaly jelentette meg az Oda című kötetét. A minden évben kiosztásra kerülő Makói Medáliák-díj az elsőkötetes szerzőket ismeri el. Idén Vajnát érte ez a megtiszteltetés.

Promóció
- Advertisement -

A Makói Medáliák magyar irodalmi díjat 2005-ben, a József Attila-emlékév alkalmából alapította Makó Város Önkormányzata. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogyan az egykor József Attilával is történt.

Turi Tímea: újra meg kell tanulnunk beszélni – Interjú / ContextUs

ContextUs: Anna visszafordul című kötetednek gerincét a szerelem és a szerelmi történetek adják, melyek jórészt az irodalmi kánon újraírásai női nézőpontból. Miért éppen ezeket a női alakokat emelted a kötetbe? Néha valaki másnak a történetén keresztül sokkal könnyebb átgondolnunk a sajátunkat.

A díjazott személyére szakmai kuratórium tesz javaslatot, ez 2010-től Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás és Orcsik Roland feladata. A munkájukat a díjat adó város részéről Janáky Marianna segíti.

A Makói Medáliák-díjat 2019-ban a kuratórium Vajna Ádám Oda című kötetét ismerte le.

„Jólesik, ha látom magam előtt, amit olvasok. Ezért olvasunk költőket – a költői gesztus láthatóvá teszi mind a láthatót, mind a nem láthatót. Ez kissé lila így, de – ha nem is a költemény – a költő tuti, hogy kissé mindig lila. “Zoknit varrni jársz majd oda, / Behajtod és bevarrod a” – férfiasan gyerekes, rafkós-naiv hang, laza-bravúrosan leng minden, himbálóznak a versek. Mindenféle idézet-törmelékeket hurcolnak magukkal, és a megfelelő helyen hurcolnak megfelelő idézeteket, amitől az egész megszépül és kibájosodik. Nevetsz, csodálkozol. Nagyon jól csinálja” – írja Kukorelly Endre Vajna verseiről a kötet fülszövegében.

Vajna Ádám / Fotó: Irodalmi Jelen

A tavalyi évben, novemberben hirdették ki a legrangosabb irodalmi ösztöndíj, a Horváth Péter Ösztöndíj tízes listáját, majd azt háromra szűkítették: Papp-Zakor Ilka és Simon Márton mellett – aki az ösztöndíjat is elnyerte végül – Vajna Ádám is helyet foglalt a nívós listán.

“A szövegek divatosságán felülemelkedni” – Ezek 2018 legjobb verspublikáció

Aligha tudnánk megegyezni benne mindannyian, mitől jó egy vers, aligha lenne egy világos skála, melyben csupa objektív szempontok alapján biztos eredményt kaphatnánk: itt ez a vers, értéke 8.5 egység, míg ez a másik már majdnem 9.

De szerzőnk, Bödecs László a tavalyi év legjobb publikációi közé is beemelte Vajna Az angyalok strigulája versét.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3