Kiderült, hogy az ellenzéki összefogás nem csak a Fidesz erőfölényével, de belső viszályaikkal sem tudott megbírkózni.

Direkt36 tényfeltáró cikkben mutatta be, hogyan omlott össze az ellenzéki összefogás belülről, amit a Szeretlek Magyarország foglalt össze

A több mint 30 interjúból kiderítették, hogy nem csupán a Fidesz erőfölénye és propagandagépezete, de belső megosztottságuk, a vezetők és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt hibái vezetett a megsemmisítő választási eredményhez. 

A beszámolók szerint az ellenzéki miniszterelnök-jelölt figyelmen kívül hagyta a tanácsokat, gyakran arrogánsan kommunikált, és a kampány minden apró részletét irányítani akarta, köztük például a plakátok színeibe, de egyes visszaemlékezések szerint az azokon megjelenő nyíl dőlésszögébe is belekötött. 

Az ellenzéki összefogás kampányújságokat osztott a választókerületekben, de a miniszterelnök-jelölt úgy gondolta, egy bulvárosabb verzióra lenne szükség. A pártok képviselői és a kampánystáb azonban ezzel nem értett egyet, így elkészítették mindkét verzióban az újságot, és tettek róla, hogy a miniszterelnök-jelölt csak a saját változatáról tudjon. 

Kapcsolódó cikk

A cikkből az is kiderült, hogy a Jobbiknak folyamatos konfliktusa volt Márki-Zay-jal, és amikor tárgyalni szeretett volna a párttal, Jakab Péter nem jelent meg a megbeszélt időpontban. A hódmezővásárhelyi polgármesternek a Momentummal is nézeteltérései voltak, ugyanis a párt ellenezte, hogy Márki-Zay kampányfőnökének a Momentumból 2018-ban egy konfliktus miatt kilépő Zaránd Pétert kérte fel. 

Január 3-án a hat ellenzéki párt Márki-Zay nélkül találkozott, hogy megbeszéljék a problémákat, és az egyre romló viszonyt a miniszterelnök-jelölttel. Amikor Karácsony Gergely felhozta ezeket, Gyurcsány Ferencből kitört, hogy „baszd meg Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert, ez a te felelősséged”, utalva ezzel arra, hogy Karácsony visszalépése játszott szerepet abban, hogy Márki-Zay nyerte az előválasztást.

Február 13-án Márki-Zay interjút adott a Partizánnak. Az eredeti tervek szerint a miniszterelnök-jelöltnek egy órával az interjú előtt kellett volna megérkeznie a stúdióba, hogy a kampánystáb felkészíthesse, de Márki-Zay késett, így erre nem jutott elég idő. Ennek az eredménye lett a háborúról szóló kijelentés, amire később a Fidesz felépítette azt az üzenetét, hogy az ellenzék a háború oldalán van. 

A választás másnapján minden platformon felbomlott az összefogás, ugyanis Márki-Zay egy értesítést kapott, miszerint Gyurcsány kidobta a Signal alkalmazás “Elnökök” elnevezésű csoportjából, amelynek az ellenzéki pártvezetők és a közös miniszterelnök-jelölt voltak tagjai. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet