A Városliget aranykorát idézi a megújuló Olof Palme Ház

Rövidesen lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója a Liget Budapest program keretében; a csaknem hárommilliárd forintos beruházásból megújuló épületet Millennium Háza néven ősszel vehetik birtokba a látogatók.

A Városliget egyik legszebb épületén már befejeződtek a restaurátori munkák: a ház utólagos hozzáépítéseit eltávolították, megtörtént az eredeti épületszerkezet helyreállítása, kész a hatalmas üvegfelületekkel borított új tetőzet, és az épület homlokzatát díszítő Zsolnay-kerámiákat is restaurálták – közölte a pénteki épületbejáráson a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

olof palme hz ligetbudapest
Olof Palme ház / Kép: Ligetbudapest

Baán László hozzátette: felújítását követően a több mint 130 éves épület a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit. Később pedig egy interaktív állandó tárlattal idézi meg a századfordulós Budapest világát. A Millenium Háza másik szárnyában Zsolnay Kávéház nyílik, a mélyföldszinten pedig egy kisebb előadó- és konferenciatermet, valamint egy múzeumpedagógiai teret alakítanak ki.

Így sétálhatsz virtuálisan a Néprajzi Múzeumban amíg új épültbe költözik

A Néprajzi Múzeum napján az intézmény újonnan elérhető, népszerű és szakmai online tartalmakkal, digitális, letölthető kiadványokkal, régi leltárkönyvekkel és új virtuális tárlattal jelentkezik – közölte az MTI-vel hétfőn a múzeum. Mint a közlemény emlékeztet, a Néprajzi Múzeum minden évben felidézi Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését.

Sághi Attila, a beruházást végző Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese emlékeztetett arra, hogy az épület belső falai a világháborús sérülések miatt elvesztek.

A ház ez után ipari, irodai jelleget kapott, most azonban rekonstruálják a homlokzat mellett az eredeti belső térstruktúrát is.

Látványos beavatkozásnak ígérkezik, hogy visszaállítják az épület eredeti főbejáratát is. Tehát így a Millennium Házába a Petőfi Csarnok helyén épülő Új Nemzeti Galéria felől lehet majd belépni.

baanlaszlo nepszava
Baán László miniszteri biztos beszámol a Liget Budapest program alakulásáról / Kép: Népszava

Mint elárulta, az új főbejárat elé nagyszabású rózsakertet alakítanak ki. A közepén egy Zsolnay-szökőkútat építenek. Szintén a Városliget délkeleti oldalán, a Millenium Háza közelében épül többek között egy 2 kilométeres futókör és a világszínvonalú, új nagyjátszótér – számolt be Baán László.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból