Lenyűgöző modern fotókon a hindu mondavilág, a Ramayana eposz

Vasantha Yogananthan francia fotográfus A Myth of Two Souls című fotókiállítása a hindu mitológia alapjául szolgáló Ramayana eposzt mutatja be. Yogananthan szerint egy közismert történet modern feldolgozásáról van szó, melyet a történelem során számtalanszor újraértelmeztek.

Az A Myth of Two Souls a francia állampolgárságú Vasantha Yogananthan fotósorozata, mely a hindu mondakört megalapozó Ramayana eposzt dolgozza fel. A művet Kr. e. 500 és 100 között jegyezte le Valmiki szankrit költő, azóta pedig rengetegféleképpen értelmezték újra. A hat éven át készített sorozat alkotója egy modern értelmezést igyekezett átadni.

Vasantha Yogananthan
‘A Szerelem Nyomában’ C. Kép A Kollékcióból / Fotó: Vasantha Yogananthan

Az eposz főszereplői Rama, Dasharata király fia és Sita, akinek az apja Janaka király. A művész fotografikus értelmezésében a pár megpróbáltatásait követhetjük végig.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Alapvetően az eredeti szöveg hét fejezetét követem.[/perfectpullquote]

– meséli a fotókról Yogananthan, aki eddig öt fejezetet képesített meg. Az eddigi fejezetek könyv formájában jelentek a Chose Commune kiadó gondozásában, melyet párjával, Cécile Poimboeuf-Koizumi-val működtet.

A színes bőrű brit közösség reprezentálása fotókon

Liz Johnson Artur 1964-ben született Bulgáriában, orosz anya és ghánai apa gyermekeként. A 20-as éveiben Londonba költözött, a Royal College of Art-ban tanult. Nem sokkal később azon kapta magát, hogy olyan sztárokról készít képet, mint Lady Gaga, MIA vagy Amy Winehouse. Mindeközben pedig arra vágyott, hogy hétköznapi színes bőrű embereket fényképezzen, hétköznapi helyzetekben.

Az eddigi fejezetek képei Észak- és Dél-Indiában készültek. Jaykumar Shankar a fotóművésszel kollaborálva néhány képen kézzel festett, hogy kidomborítsa rajtuk a monda varázslatos világát. A sorozattól az eddigi utolsó fejezet tér el a legjobban, abban ugyanis Yogananthan az, aki túlfesti fotóit.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Elég nyers, mivel el akartam veszíteni felette az irányítást. Öt évig dolgoztam ugyanazzal a nagyfelbontású kamerával, vissza kellett térnem az intuitívabb, véletlenszerűségre nyitottabb fotókhoz. Ezért vettem két kisebb, 35mm-es kamerát és állatokat követtem az útjukon Indiától Sri Lankáig.[/perfectpullquote]

– meséli az alkotási folyamatokról. Az utolsó két fejezet várhatóan 2020-ra készül el, de a teljes kollekció megtekinthető lesz eddig soha nem látott képekkel szeptember 17. és 22. között az Unseen Amsterdam kiállításon.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk