Három országban engedélyezett jelenleg a bálnavadászat: Izland, Norvégia, Japán. Ez változhat meg.

Csökkenő kereslet

Izland, a világban még bálnavadászattal foglalkozó három ország egyike 2024-től le akarja állítani a vadászatot a csökkentő kereslet miatt – jelentette be Svandís Svavarsdóttir halászati miniszter. 

Ha nem merül fel ellenérv, kevés ok akad engedélyezni a bálnavadászatot 2024-től, amikor a jelenleg érvényes kvóták lejárnak – szögezte le a kormánypártok közé tartozó Baloldali-Zöld Mozgalomban politizáló miniszter a Morgunbladid című izlandi napilap véleményrovatában megjelent írásában. Hozzátette, kevés bizonyíték van arra, hogy ennek a tevékenységnek gazdasági előnye lenne – közölte a Liner.

A bálnavadászat jelenleg Izlandon, Norvégiában és Japánban engedélyezett.

Kvóták vannak

A 2019-ben felülvizsgált izlandi kvóták 2023-ig évente 209 közönséges barázdásbálna kilövését engedélyezik (a kékbálna után a második legnagyobb emlős), valamint 217 csukabálnáét, amely a legkisebb cetfélék közé tartozik. Három év óta azonban az engedéllyel rendelkező két legnagyobb vállalat leállóban van, egyikük 2020 tavaszán jelentette be, hogy végleg felhagy a bálnavadászattal. Az elmúlt három nyári szezonban mindössze egy bálnát öltek meg, egy csukabálnát 2021-ben.

A leállás oka a japán konkurencia. Japán a bálnahús legfőbb felvevőpiaca. A távol-keleti ország 2019-től újból megkezdte a kereskedelmi bálnavadászatot, amióta kilépett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC).

Az IWC 1986-ban betiltotta a kereskedelmi célú bálnavadászatot, de Izland, amely ellenezte a döntést, 2003-ban ismét vadászni kezdett. Izlandon jelenleg egyedül a kékbálna vadászata tilos – ismertette az MTI.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet