Ráadásul még dolgoznia sem kell. Álommunkának hangzik, mert valóban az. Tulajdonképpen az egész egy művészeti kísérlet célja. Kérdés, mi értelme az egésznek?

A stockholmi Public Art ügynökség vezetői, Jakob Senney és Simon Goldin egy művészeti kísérlet végett örökre szóló foglalkoztatást ajánlanak egy szerencsés kiválasztottnak. A leírásban, a jelentkezőnek semmi más dolga nem lesz, mint ki- és becsekkolni a Gothenburgban található Korsvägen vonatállomáson.

A kettő között akármit csinálhat, akár el is hagyhatja a helyszínt. Mindezt havi 21.600 svéd koronáért (kb. 644.000 Ft).

A fizetés ráadásul évi 3,2%-kal nő, legalább 120 évig. Mindezt tetézi, hogy az alkalmazott ugyanolyan juttatásokat kap, mint bármely más dolgozó állampolgár. Vagyis fizetett szabadságot, valamint nyugdíjellátást.

Brittney Gif Love My Job
Mi Legalábbis Ezt Mondanánk / Fotó: Inbound Marketing Agents

 

Jól hangzik, ugye? Valószínűleg sokakban felmerül, mi a hátulütője? Hiszen valakinek élete végig dolgoznia sem kell, mégis kap érte fizetést. A választ a kitalálók adják meg, akik szerint alapjaiban kellene megváltoztatni gazdaságunk felépítését. A foglalkoztatás végtelenítése azért valósítható meg, mert a pénz jobban fizet, mint maga munka. Ez a fajta foglalkoztatás az elosztott termelési költségvetés hosszú távú stratégiai befektetésével valósítható meg. A jövőben erre a célra alapítvány jönne létre.

Svédország 72 óra alatt megszabadít a stressztől / ContextUs

Aki járt már Svédországban, tudja, az ország gazdagabb néhány húsgolyónál és könnyen összeszerelhető olcsó, de praktikus bútornál. A svédek imádják a természetet, rengeteg időt töltenek a szabadban, és nem riadnak meg a hidegtől. Még szerencse, különben az év 90%-át bent kellene tölteniük.

Most jön a lényeg: az ilyen típusú foglalkoztatás egy idő után nagyobb stresszel, kiégéssel jár, hiszen a munkavállaló nem csinál semmit. Ezáltal elkezdi létrehozni saját projektjeit, kreatívan felhasználni a szabadidejét.

A project a munkát és a munkavállalót új aspektusba helyezi. E mellett pedig megkérdőjelezi a termelékenység, a haladás, a növekedés fogalmait, amelyek napjainkban középpontban állnak.

A szóban forgó helyszín 2026-ban nyílik meg, amely a kiválasztott munkába állásának kezdete is egyben.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet