Ráadásul még dolgoznia sem kell. Álommunkának hangzik, mert valóban az. Tulajdonképpen az egész egy művészeti kísérlet célja. Kérdés, mi értelme az egésznek?

Hirdetés

A stockholmi Public Art ügynökség vezetői, Jakob Senney és Simon Goldin egy művészeti kísérlet végett örökre szóló foglalkoztatást ajánlanak egy szerencsés kiválasztottnak. A leírásban, a jelentkezőnek semmi más dolga nem lesz, mint ki- és becsekkolni a Gothenburgban található Korsvägen vonatállomáson.

A kettő között akármit csinálhat, akár el is hagyhatja a helyszínt. Mindezt havi 21.600 svéd koronáért (kb. 644.000 Ft).

A fizetés ráadásul évi 3,2%-kal nő, legalább 120 évig. Mindezt tetézi, hogy az alkalmazott ugyanolyan juttatásokat kap, mint bármely más dolgozó állampolgár. Vagyis fizetett szabadságot, valamint nyugdíjellátást.

Mi legalábbis ezt mondanánk / Fotó: Inbound Marketing Agents

 

Jól hangzik, ugye? Valószínűleg sokakban felmerül, mi a hátulütője? Hiszen valakinek élete végig dolgoznia sem kell, mégis kap érte fizetést. A választ a kitalálók adják meg, akik szerint alapjaiban kellene megváltoztatni gazdaságunk felépítését. A foglalkoztatás végtelenítése azért valósítható meg, mert a pénz jobban fizet, mint maga munka. Ez a fajta foglalkoztatás az elosztott termelési költségvetés hosszú távú stratégiai befektetésével valósítható meg. A jövőben erre a célra alapítvány jönne létre.

Svédország 72 óra alatt megszabadít a stressztől / ContextUs

Aki járt már Svédországban, tudja, az ország gazdagabb néhány húsgolyónál és könnyen összeszerelhető olcsó, de praktikus bútornál. A svédek imádják a természetet, rengeteg időt töltenek a szabadban, és nem riadnak meg a hidegtől. Még szerencse, különben az év 90%-át bent kellene tölteniük.

Most jön a lényeg: az ilyen típusú foglalkoztatás egy idő után nagyobb stresszel, kiégéssel jár, hiszen a munkavállaló nem csinál semmit. Ezáltal elkezdi létrehozni saját projektjeit, kreatívan felhasználni a szabadidejét.

A project a munkát és a munkavállalót új aspektusba helyezi. E mellett pedig megkérdőjelezi a termelékenység, a haladás, a növekedés fogalmait, amelyek napjainkban középpontban állnak.

A szóban forgó helyszín 2026-ban nyílik meg, amely a kiválasztott munkába állásának kezdete is egyben.

Hirdetés