Mundruczó Kornél Pieces of a Woman filmje díjat érdemelt a Velencei Filmfesztiválon

A Nomadland című dráma nyerte a legjobb filmért járó Arany Oroszlán-díjat a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon – jelentette be a zsűri szombaton. A legjobb színésznőnek járó díjat a brit Vanessa Kirby kapta Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében nyújtott alakításáért. A legjobb színésznek az olasz Pierfrancesco Favinót ítélték a hetvenes évek Olaszországában játszódó Padrenostróban nyújtott alakításáért.

Egy özvegy életéről szóló filmé az Arany Oroszlán

Az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlánját a Nomadland kapta. Chloé Zhao Egyesült Államokban élő, kínai születésű rendező alkotásának főszerepét a két évvel ezelőtt Oscar-díjat érdemlő Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában) amerikai színésznő játssza. A film Jessica Bruder amerikai újságíró 2017-es írása, a Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century alapján készült. Ebben a szerző arról írt, hogy a 2008-2009-es gazdasági válság hatására sok idős amerikai kiábrándult a modern korból és egy nyugodtabb élet reményében nekivágtak a pusztaságoknak.

Chloe Zhao Nomadland Velencei Filmfesztival 2020
Davide Romani, A Disney Stúdió Igazgatója Átveszi Az Arany Oroszlánt Chloé Zhao Nevében, 2020. 09. 12. / Fotó: Alberto Pizzoli / Getty Images

A Nomadland című film egy a hatvanas éveiben járó özvegyről szól, aki elvesztette megélhetését, és úgy dönt, hogy furgonját mobilotthonná alakítva útra kel, hogy átszelje Amerikát. Vándorlása közben alkalmi munkákból tartja fenn magát. A Cate Blanchett ausztrál színésznő vezette nemzetközi zsűri két Ezüst Oroszlánt osztott ki: az egyiket Michel Franco mexikói rendező New Order című thrillere, a másikat pedig Kuroszava Kijosi japán rendező történelmi drámája, a Wife of a Spy nyerte, írja az Indie Wire. Andrej Koncsalovszkij orosz rendező is díjjal a zsebében térhetett haza a szovjet rendszer visszásságait feldolgozó Dear Comrades! című filmjéért.

Óriási magyar siker

Az idei fesztivál versenyprogramjába beválogatták Mundruczó Kornél (Fehér isten, Jupiter holdja) magyar-kanadai koprodukcióban készült drámáját, a Pieces of a Womant is Vanessa Kirby, Shia LaBeouf és Ellen Burstyn főszereplésével.

Vidnyánszky Vs. Oscar-díjasok: Az SZFE mellett nagyágyú külföldi művészek is kiálltak

Miután Vidnyánszky Attila lett a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványát fenntartó kuratórium elnöke, számos tüntetés – versfelolvasóstól kezdve élőláncosig – mellett több hazai ismert ember, intézmény és egyesület is támogatásáról biztosította az SZFE hallgatóit. Noha ez aligha hatja meg Vidnyánszkyt a nyilvánosságban adott nyilatkozataiból kiindulva: azt is mondta, az egyetemük mellett kiálló diákok mindössze a politikai pártok eszközei.

Az újszülött gyermekének elvesztését gyászoló nőt megjelenítő Vanessa Kirby alakításával elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat. A film egy nappal korábban megkapta a 30 fiatal diákból álló zsűri legjobb filmnek járó díját is.

Mundruczo Kornel Pieces Of A Woman Vanessa Kirby Velencei Filmfesztival 2020
(Balról Jobbra) Wéber Kata, Mundruczó Kornél És Vanessa Kirby A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Vörös Szőnyegén, 2020. 09. 12. / Fotó: Jacopo Salvi / Getty Images

A film forgatókönyvét Wéber Kata saját színdarabja alapján írta. Mundruczó Kornél első angol nyelvű külföldi gyártású filmjének executive producere Martin Scorsese.

A győri Fidesz szerint hányás, hogy Mundruczó Kornél #FreeSZFE-s pólót viselt a Velencei Filmfesztiválon

Ahogy arról mi is beszámoltunk korábban, a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában lesz a világpremierje Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének, amelynek csapatához Martin Scorsese Oscar-díjas rendező executive producerként csatlakozott. A sajtótájékoztatón részt vett Vanessa Kirby és Ellen Burstyn, valamint Mundruczó rendező, Wéber Kata forgatókönyvíró és Petrányi Viktória producer.

A Pieces of a Woman az amerikai-kanadai BRON Studios és a Little Lamb gyártásában, a Creative Wealth Media és a hazai Proton Cinema közreműködésével készült. A film producere Petrányi Viktória (Proton Cinema), a vágást Jancsó Dávid jegyzi.

Tilda Swinton életműdíjas

A legjobb színésznek az olasz Pierfrancesco Favinót ítélték a hetvenes évek Olaszországában játszódó Padrenostróban nyújtott alakításáért. Az életműdíjat az Oscar-díjas Tilda Swinton kapja, aki hatalmasat alakított Pedro Almodóvar rövidfilmjében is, a The Human Voice-ban.

Tilda Swinton Arany Oroszlan Velencei Filmfesztival 2020
Tilda Swinton Átveszi Az Életmű-Díjat A 2020-As Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, 2020. 09. 02. / Fotó: Domenico Stinellis / Getty Images

A koronavírus-világjárvány miatt megbénult filmes világban hosszú idő után a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál volt az első nagyobb esemény, amelyet élőben rendeztek meg. Ennek ellenére az utazási korlátozások miatt kevés hollywoodi híresség érkezett Velencébe. Az eseményt szigorú óvintézkedések mellett rendezték meg, a résztvevők maszkot viseltek és a vetítések közben ügyeltek a megfelelő fizikai távolság megtartására. A világ legrégebbi filmfesztiválját az Oscar-díj egyik előszobájának tekintik.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból