A győri Fidesz szerint hányás, hogy Mundruczó Kornél #FreeSZFE-s pólót viselt a Velencei Filmfesztiválon

Mundruczó Kornél rendező új filmje, a Pieces of a Woman (Egy nő darabjai) a 2020-as Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepel. A sajtótájékoztatót pedig nem várt módon tartotta meg: #FreeSZFE-s pólóban tudatta a világgal, mi zajlik épp Magyarországon.

Elmagyarázták a világsajtónak az okát

Ahogy arról mi is beszámoltunk korábban, a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában lesz a világpremierje Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének, amelynek csapatához Martin Scorsese Oscar-díjas rendező executive producerként csatlakozott.

mundruczo kornel freeszfe szinmuveszeti egyetem velencei filmfesztival pieces of a woman gyori fidesz
(balról jobbra) Petrányi Viktória producer, Kevin Turen amerikai producer, Wéber Kata, Vanessa Kirby brit színésznő és Mundruczó Kornél a Pieces of a Woman című film bemutatóján 2020. szeptember 5-én / Fotó: Tiziana Fabi / AFP

A sajtótájékoztatón részt vett Vanessa Kirby és Ellen Burstyn, valamint Mundruczó rendező, Wéber Kata forgatókönyvíró és Petrányi Viktória producer.

Mundruczó, Petrányi és Wéber #FreeSZFE feliratú pólóban jelentek meg a vörös szőnyegen, a sajtótájékoztatón pedig a világsajtónak elmagyarázták az okát.

Mint ismert, amióta Vidnyánszky Attila lett a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke – a kormány önkényesen nevezte ki –, azóta ez uralja a közbeszédet és a napi történéseket.

mundruczo kornel freeszfe szinmuveszeti egyetem velencei filmfesztival pieces of a woman gyori fidesz weber kata
Mundruczó és Wéber a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál sajtótájékoztatóján, 2020. 09. 05. / Fotó: Tiziana Fabi / AFP

Több tüntetést – verses demonstráció vagy épp a legutóbbi, élőláncos tüntetést – is szerveztek, de számos intézmény, szervezet és ismert ember áll az SZFE mellett kezdve a Magyar Játékfilmrendezők Egyesületétől a több mint 160 író-költőn át egészen a német Maxim Gorki Színházig, Berlinben pedig még tüntetést is szerveztek.

Mucsi Zoltán: Kiver a víz, amikor a kultúrában is karaktergyilkossággal intéznek ügyeket

„Szemernyi bölcsesség” sincs a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyének a kezelésében Mucsi Zoltán szerint. A Válasz Online-nak adott interjúban elismerte, hogy nyilván van hiba abban, ahogy a Színművészeti működik, és nincs helyzet, amelyen ne lehetne javítani, de “ez a mód viszont, hogy le sem ülnek a Színművészeti vezetésével, hogy semmilyen egyeztetés nincs, az példátlan.

Vidnyánszky Attila szerint viszont a pártok eszközként használják a diákokat.

Győri Fidesz: Hányás

Noha a győri Fidesz nem kommentálta annyira cizelláltan, mint Vidnyánszky, de nekik is erős véleményük van az SZFE körüli ügyről, pontosabban Mundruczóék kiállásáról: egyszerűen hányásnak nevezték egy Facebook-posztban.

gyori fidesz hanyas mundruczo kornel freeszfe szinmuveszeti egyetem szfe pieces of a woman velencei filmfesztival
A győri Fidesz Facebook-posztja

A Facebook-posztot a Magyar Hang találata, a cikkben hozzátették azt is: a Fidesz győri választókerületi elnöke Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, aki egyben az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke.

Horvát Lili és Stork Natasa is FreeSZFE-zett

Mundruczó, Petrányi és Wéber mellett mások is #FreeSZFE feliratú pólóban beszéltek a sajtótájékoztatón.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Horvát Lili rendező Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjének világpremierjét szintén szombaton, délután 5 órakor tartották a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Giornate degli Autori versenyprogramjában. A rendező és a film főszereplője, Stork is #freeszfe feliratú pólóban jelent meg a sajtó eseményen. Mindketten az SZFE hallgatói voltak.

Egyelőre nem reagált a győri Fidesz erre, mindössze annyival, hogy a szóban forgó Facebook-bejegyzést törölték.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból