Olyan Európában hiszünk, amely elfogadja a sokszínűséget, és amely nem rejti el azt a gyermekek elől – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja kedden Luxembourgban, az európai uniós tagországok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek egynapos tanácskozását követően.

Nagy felháborodást váltott ki Európában a magyar melegellenes törvény

Vera Jourová a nemrégiben elfogadott magyar pedofilellenes jogszabállyal összefüggésben kijelentette: a véleménynyilvánítás szabadságát védeni kell, és senkit sem szabad hátrányosan megkülönböztetni szexuális irányultsága miatt.

„A számos aggodalomra okot adó magyar ügyet érintően az Európai Bizottság azon a véleményen van: a magyar hatóságok részéről nincs látható törekvés arra, hogy megvédjék az európai értékeket. Az uniós bizottság kész a párbeszédre Magyarországgal a vitás jogi ügyek rendezése érdekében, mint ahogy kész minden rendelkezésére álló eszközt használni akkor, ha az szükségesnek látja” – emelte ki.

Az Európai Bizottság elnöke szokatlanul sarkosan fogalmazott

Az Európai Bizottság megvizsgálja, hogy a magyar törvény szembemegy-e az uniós szabályozással – közölte az uniós biztos. Június 23-án már meg is született az a levél, amelyben arra a Bizottság rámutat, milyen uniós jogszabályokkal ellentétes a magyar pedofiltörvény.

Június 22-én, kedden 17 tagállam (Ausztria, Görögország, Ciprus és Olaszország később csatlakozott az aláírókhoz) ítélte el a magyar homofóbtörvényt és szólította fel a Bizottságot, hogy kezdeményezzen jogi lépéseket Magyarországgal szemben.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke egyenesen szégyennek nevezte a múlt héten elfogadott magyar jogszabályt, amely összemossa a pedofíliát a nem heteroszexuális nemi identitásokkal.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet