A Hevesi Járási Ügyészség a lakókörnyezetet és az egészséget is veszélyeztető cselekmény miatt emelt vádat egy, a telkén keletkezett hulladékot illegálisan, közterületen elhelyező 47 éves erdőtelki nővel szemben.

Nyaralóját ürítette ki

A vád szerint tavaly februárban a nő egy fuvarozót bízott meg azzal, hogy az a teherautójával szállítsa el azt a nagy mennyiségű építési törmeléket és egyéb hulladékot, ami a nő frissen vásárolt nyaralójának kiürítése és felújítása során halmozódott fel az erdőtelki ház udvarán – számolt be róla az ügyészség.hu.

A megbízó valótlanul azt állította a fuvarosnak, hogy a polgármesteri hivataltól engedélyt kapott arra, hogy a szeméthalmot a községi víztorony mögötti, önkormányzati tulajdonban álló területen helyezhesse el. A megtévesztett szállító ennek tudatában – több fordulót tervezve – megkezdte a hulladék áthordását a megjelölt területre. A valójában illegális szemétlerakás befejezését a rendőrség akadályozta meg azt követően, hogy lakossági bejelentés alapján egy járőrkocsival gyorsan a helyszínre siettek.

Nagy része ráadásul veszélyes hulladék

Az addigra már lepakolt nagy terjedelmű szemétkupac autógumit, azbeszt tartalmú hullámpalát, bitumenes hullámlemezt, műanyag hordókat, kőzetgyapotot, üveggyapotot, festékes vödröket, műanyag ablak alkatrészeket, valamint egyéb bontási és háztartási hulladékot tartalmazott. Ezeknek az anyagoknak egy jelentős része – irritáló, mérgező, rákkeltő hatású. 

Ezek, a hulladékról szóló törvény értelmében veszélyes hulladéknak minősülnek, olyannak, ami alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve az élő szervezet egyedének veszélyeztetésére.
A Hevesi Járási Ügyészség ennek megfelelően veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettével vádolja a nyaralótulajdonost, akivel szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására, elkobzásra, valamint arra tett indítványt, hogy a bíróság kötelezze őt a mintegy százötvenezer forint összegű bűnügyi költség megfizetésére.

Egyébként nem csak az építkezésekből származó hulladék jelenthet veszélyt, de a koronavírus óta az egészségügyi hulladékok is egyre jobban felhalmozódnak.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet