Ha az oroszokon múlik, úgy tűnik, nem lesz csere Vlagyimir Putyin szövetségesének.

Az Independent számolt be róla, hogy két, az ukránokkal harcoló brit katona is orosz fogságba esett. Egyiküknek, Shaun Pinnernek szombaton az orosz állami tévében volt jelenése, ahol elmondatták vele, hogy Mariupolban az ukránok oldalán harcolt, így esett hadifogságba.

Az elfogott brit katonák arra kérték Boris Johnson brit miniszterelnököt az orosz tévében, hogy cseréljék ki őket Viktor Medvedcsukra, aki az ukránok hadifoglya.

A 48 éves, egykori hivatásos katona a lap szerint négy éve költözött Ukrajnába, a feleségével Donbaszban éltek. Már januárban úgy nyilatkozott a Mail on Sundaynek, hogy nem kérdés számára, ha kell fegyverrel fogja megvédeni a családját és választott otthonát.

Azok alapján, amit most az orosz médiában nyilatkozott, Pinner valóban csatlakozott az ukrán erőkhöz, egészen pontosan Mariupolban harcolt a tengerészgyalogos erőkkel.

Kapcsolódó cikk

A felbukkanása után nem sokkal a férfi családja közleményt adott ki, ebben tudatták, hogy Pinner saját elhatározásából ment négy éve Ukrajnába és rövid idő alatt beleszeretett az országba.

Pinner a 28 éves, nottinghamshire-i barátja, Aiden Aslin mellett harcolt, aki az első brit önkéntes, akit elfogtak az orosz erők.

Jayson Pihajlic, aki Pinner és Aslin mellett harcolt az Iszlám Állam ellen a Szíriai Demokratikus Erőkben, azt mondta, hogy a férfiak „a demokrácia zászlóvivői”, akik „önkéntesként, nem pedig zsoldosként harcolnak”.

Azt mondta a The Guardiannek : „Szörnyű látni. Nyilvánvalóan megverik őket, és ez a legkevesebb, amit mondhatunk – ki tudja, mi történik még.

Kapcsolódó cikk

“Zsoldosnak bélyegzik őket, de ezek a srácok nem zsoldosok, hanem rendes, egyenruhás ukrán katonák” – tette hozzá.

Nemrég egyébként Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is cserét ajánlott, ám ő az Oroszország által fogva tartott ukránokat kérné Medvescsukért.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azonban azt mondta, Viktor Medvedcsuk ukrán állampolgár és külföldi politikus.

Peszkov szavai valószínűsítik, hogy Moszkva elhatárolja magát az ukrán oligarchától.

Kapcsolódó cikk

Peszkov szavai valószínűsítik, hogy Moszkva elhatárolja magát az ukrán oligarchától, tehát nem nagyon kér Medvedcsukból Putyin, ha fogolycseréről lenne szó.

Peszkov szavai valószínűsítik, hogy Moszkva elhatárolja magát az ukrán oligarchától.

Medvedcsukot személyes kapcsolatok fűzik Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, aki egyik lányának keresztapja.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet