Videót tettek közzé Viktor Medvedcsukról az ukránok.

Viktor Medvedcsuk Ukrajna egyik leggazdagabb embere, valamint az Ellenzéki Platform – Az Életért párt vezetője. A politikus az orosz inváziót követően megszökött házi őrizetéből, ám az ukránok néhány nappal ezelőtt elfogták.

Medvedcsuk videóüzenetében Putyint és Zelenszkijt is megszólította: “Arra kérem Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy engedjenek szabadon Mariupol védőiért és civil lakosságáért cserébe” – mondta a kijevi biztonsági szolgálatok által közzétett videón, fekete ruhába öltözve, egyenesen a kamerába nézve.

A csere ötlete korábban már Zelenszkijben is felmerült, azonban eddig Oroszország elutasította ennek lehetőségét.

Kapcsolódó cikk

Ezúttal viszont úgy tűnik, hogy az oroszok is hajlandóak lennének a cserére, igaz nem Mariupol védőit, hanem brit katonákat adnának át.

Az oroszok az állami televízióban tettek közzé felvételeket, melyen a két férfi a szabadon engedését kéri Medvedcsukért cserébe. Az ugyanakkor még nem derült ki, hogy az ukránok továbbra is kitartanak-e az eredeti álláspontjuk mellett.

Medvedcsuk kimondottan nagy ütőkártya az ukránok kezében, hiszen Putyin egyik legfontosabb ukrán szövetségese. Az oligarchát korábban hazaárulásért, ukrán katonai titkok kiszivárogtatásáért, valamint a Krím természeti erőforrásainak oroszoknak történő értékesítéséért ítélték el – számolt be róla a CNA.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet