Nézem Képzőművészet Visszakerülhetnek Amszterdamba a maffia karmaiból kimentett Van Gogh-képek

Visszakerülhetnek Amszterdamba a maffia karmaiból kimentett Van Gogh-képek

Promóció

Van Gogh két festményét még 2002-ben lopták el az amszterdami múzeumból, ahol a festő képeit őrzik. Az olasz rendőrök tavaly jelentették be, hogy nápolyi maffiózóknál, egy maffiaellenes rajtaütésen megtalálták a két műalkotást. Még nem tudni, pontosan mikor vihetik vissza azokat a holland fővárosba.

Promóció
- Advertisement -

Az amszterdami Van Gogh Múzeum csütörtökön jelentette be, hogy az ügyben illetékes nápolyi bíróság határozata értelmében a két ellopott festmény visszatérhet az intézménybe.

A festő viszonylag korai korszakából származó képeket 2002-ben lopták el az amszterdami múzeumból több más műalkotással együtt.

Az egyik festmény 1882-ben készült, Zeegezicht bij Scheveningen a címe, és egy tengeri tájképet ábrázol Scheveningennél. A másikon, a Hervormde Kerk te Nuenen című, 1884-ben készült kis méretű képen Van Gogh szülővárosának, Nuenennek a református temploma látható.

A tolvajok annak idején éjszaka törtek be a múzeumba, és a fő kiállítóteremből vitték el a két festményt, ahol Van Gogh-művek tucatjai láthatók egyébként.

Az olasz rendőrség tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a nápolyi maffia, a Camorra egyik nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó klánjától foglalták le a képeket, amelyeket egy Nápoly környéki raktárban, Castellammare di Stabiában találtak meg.

A hatóságok annak idején elmondták, hogy a képek hazajuttatására még várni kell, mert annak a nyomozásnak képezik a részét, amellyel azt szeretnék megállapítani, a Camorra áll-e a műkincsrablás mögött, vagy a maffia később került képbe.

Axel Rüger, a Van Gogh Múzeum igazgatója nagyszerű hírnek nevezte, hogy a bíróság rábólintott a mesterművek hazaszállítására.

A két alkotás hazatérésének pontos időpontját egyelőre nem tudni.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3