Felérnek egy hadüzenettel az Oroszország elleni szankciók szerinte.

Első hosszabb beszédét adta az orosz állami televízióban Vlagyimir Putyin elnök az orosz-ukrán háború kirobbanása óta, szemlézte a Telex. A beszédben – ami egy hosszú asztalnál zajlott, orosz légitársaságok utaskísérői között – elmondta, hogy szerinte a nyugati gazdasági szankciók szinte felérnek egy hadüzenettel, de még annak a szintjét nem érték el.

Az orosz elnök szerint Ukrajna elveszítheti államának jelenlegi formáját. „A mostani vezetésnek meg kell értenie, hogy ha folytatják azt, amit művelnek, akkor az ukrán állam jövőjét veszélyeztetik” – mondta, és hozzátette, hogy ha ez megtörténik, akkor ezért ők lesznek a felelősök.

Kapcsolódó cikk

Putyin szerint ugyan Oroszországban is vannak neonácik, de „nem a kormányban, mint Ukrajnában.” Szerinte a mariupoli evakuációt azért kellett lefújni, mert „a neonácik senkit sem engedtek ki,” illetve Ukrajnában jelenleg hatezer külföldi állampolgárt tartanak túszként.
Putyin elmondta, hogy Ukrajna szinte teljes katonai infrastruktúrája megsemmisült, a légvédelmet sikeresen felszámolták. Putyin szerint ezért van szó most az Ukrajna fölötti repüléstilalmi övezet bevezetéséről, de minden ilyen törekvést úgy értelmezne Oroszország, mint egy olyan beleszólás egy fegyveres konfliktusba, ami veszélybe sodorhatja az orosz katonákat.
Az orosz hadsereggel kapcsolatban elmondta, hogy csak és kizárólag hivatásos katonák vesznek részt a hadműveletben, egy katonát sem soroztak be, és nem is tervezik. Azt is elmondta, hogy Oroszországban nem tervezik bevezetni különleges veszélyhelyzetet, szerinte az országban nincs, és nem is lesz ilyenre ok.
Putyin azt is elmondta, hogy azt szeretné, ha Ukrajna demilitarizált, „náciatlanított” és semleges lenne, a semlegesség feltétele pedig az, hogy ne csatlakozzon a NATO-hoz.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.