Várható volt, hogy Vlagyimir Putyin nagy port kavar a győzelem napi beszédével, de erre senki sem számított.

Nagy nap volt a május 9-e Oroszország számára, ugyanis minden évben ilyenkor ünnepli az egész nemzet a náci Németország fölött aratott győzelmet – idézte fel a Promotions.

Az orosz-ukrán háború miatt kifejezetten hatalmas figyelmet kapott idén a parádéval egybekötött esemény, mivel mindenki az elnök, Vlagyimir Putyin beszédét várta, hátha kiderül, hogy mik a további tervei – egyesek még a békekötés bejelentését is esélyesnek tartották, bár a legtöbben igazi szörnyűségekre számítottak.

Vlagyimir Putyin a győzelem napján Moszkvában a néphez szólt, és azt mondta, hogy Oroszország jelenleg a túlélésért küzd, mert a NATO el akarja nyomni az egész nemzetet – vagyis narratívát váltott, és nem azzal indokolta a háború szükségességét, hogy meg kell tisztítania Ukrajnát a „neonáciktól”, hanem inkább azzal érvelt most, hogy az oroszok az áldozatok ebben a szituációban.
Sokan felháborodtak ezen, hiszen a világ túlnyomó részén pont, hogy Oroszországot tekintik agresszornak Ukrajnával szemben – de persze bőven akadtak olyanok is, akik fellélegeztek, hogy Putyin nem azt jelentette be, hogy atombombás támadásra készülnek a győzelem érdekében.
Az idei parádé amúgy kicsit visszafogottabb volt a megszokottnál, ráadásul a „titkos fegyver” bemutatója is elmaradt, ami sokak szerint kifejezetten kellemetlen az oroszok számára – főleg, hogy a rossz időjárásra hivatkozva mondták le az eseményt.

Kapcsolódó cikk

Úgy tűnik, hogy Putyin egyelőre tovább szeretné folytatni a háborút, és egyáltalán nem enged a világ nyomásának, mivel úgy érzi, hogy Oroszország jövője forog kockán.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet