Vlagyimir Putyin lemondta Ukrajna megszállása óta elmondott legnagyobb beszédét, amelyben feltételezhetően bejelentést tett volna a mozgósításról és a konfliktus eszkalációjáról.

Vlagyimir Putyin szeptember 20-án este lemondta beszédet, amelyben azt gondolták, hogy bejelentheti Ukrajna inváziójának jelentős eszkalációját, írja a DailyStar.

Az Állami Duma szeptember 20-a reggelén módosította azt a törvényjavaslatot, amely bevezeti az orosz törvénykönyvbe a „mozgósítás”, a „hadiállapot” és a „háborús idő” fogalmát, majd a törvényjavaslatot el is fogadták. A törvényjavaslat szerint 10 év börtönbüntetéssel sújtanák az orosz katonákat, akik önkéntesen megadják magukat. A hadiállapot alatti parancs be nem tartása kettőtől három évig terjedő büntetéssel sújtható, a “mozgósítás vagy hadiállapot idején, háború idején”.
Putyin felszólalását helyi idő szerint este 8-ra (magyar idő szerint 19 órakor) tervezték, de a hírcsatornák nem sokkal később törölték a közösségi médiában közzétett bejegyzéseiket. A kormánypárti média az éjszakára hivatkozott, és azt ígérte, másnap érkezik a beszéd.

Ha a beszéd végül megtörténik, és Putyin bejelenti a mozgósítást, az hadüzenetet jelentene, és elmozdulást jelentene a februárban először kidolgozott „különleges katonai művelet” irányvonaltól.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet