Az amerikai hírszerzők arra figyelmeztetnek, hogy mivel az orosz-ukrán háború nem úgy alakult, ahogy ő eredetileg tervezte, elképzelhető, hogy Putyin emelni fogja a tétet.

Az amerikai hírszerző ügynökségek vezetői a Szeretlek Magyarország cikke szerint kedden számoltak be róla, hogy Vlagyimir Putyin nem elégedett a két hete tartó orosz-ukrán háború eddigi eredményeivel, ezért lehet, hogy komolyabb támadásokat fog indítani. 

Avril Haines, a Nemzeti Hírszerzés igazgatója azt mondta, a vártnál nagyobb ellenállás és a komoly katonai hiányosság miatt az orosz invázió nem egészen a tervek szerint halad. Haines korábban azt mondta, Putyin biztosan számított gazdasági szankciókra, de vélhetően alábecsülte azok mértékét, és arra sem gondolt, hogy nem csak állami szereplők, de a magánszektorban is sokan felfüggesztik a tevékenységüket az országban. Haines úgy gondolja, a szankciók ennek ellenére nem fogja elriasztani attól, hogy mindent megtegyen Ukrajna demilitarizálásáért és a NATO-hoz való csatlakozásának megakadályozááért. 

Haines arról beszélt, hogy Putyin sértettnek érzi magát, amiért nem kap kellő tiszteletet a nyugati vezetőktől, és nem érzi azt, hogy megengedheti magának az Ukrajna elleni háború elvesztését.
A CIA igazgatója, William Burns is arról számolt be, hogy Putyin “elhatározta, hogy uralja és irányítja Ukrajnát”, és egyre szűkebb annak a tanácsadóknak a köre, akik megkérdőjeleznék a döntéseit.

Szerintem Putyin jelenleg dühös és frusztrált. Valószínűleg duplázza a tétet, és megpróbálja felőrölni az ukrán hadsereget, nem törődve a civil áldozatokkal.

Burns úgy gondolja, Putyin azt gondolta, nem fog ilyen erős ellenállásba ütközni az ukránok részéről, és azt hihette, Európa kockázatkerülőbb lesz az agresszió ellen bevezetett szankciókkal kapcsolatban. Az orosz elnök abban is bízhatott, hogy országát nem fogják ennyire megviselni a szankciók devizatartalékai miatt, és a hadserege elég korszerű ahhoz, hogy gyors győzelmet arasson Ukrajnában. 

Vlagyimir Putyin egy volt kollégája korábban azt állította, az orosz elnök mentális egészsége romlóban van, és személyes célok vezérelhetik az Ukrajna ellen indított háborúban. Putyin azt állította, a “neonáci ukrán vezetés” ellen harcol, de a valódi terveiről egyelőre csak találgatni lehet. Luxemburg külügyminisztere azt nyilatkozta, véleménye szerint egyedül Putyin “fizikai kiiktatásával” lehet véget vetni a háborúnak. Egy orosz vállalkozó, Alex Konanyikhin egyetérthet vele, ugyanis egymillió dolláros vérdíjat ajánlott fel Putyin megöléséért.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.