Ellentámadásba lendültek az ukránok a kelet-ukrajnai városban, cserébe újra Kijevet lőtték az oroszok.

Jelen cikkünkben a legfrissebb híreket gyűjtöttük össze az orosz-ukrán háború kapcsán a Privátbankár nyomán.

  • Miután már úgy tűnt, napok, talán csak órák kérdése a front északkeleti csücskében található Szeverodonyeck ukrán város orosz bevétele, az ukrán erők június 4-én ellentámadásba lendültek. A hírek szerint az orosz és az oldalukon harcoló szeparatista, valamint csecsen egységek jelentős veszteségeket szenvedtek.

Az ukránok azt a taktikát követték, hogy igyekeztek mindenhol körbefogni az orosz harcálláspontokat, így az orosz tüzérség és légierő nem tudja közvetlenül támogatni az orosz egységeket, mivel precíziós lőszerek hiányában nagy a veszélye, hogy saját katonáikat támadnák.

Kapcsolódó cikk

Az ukránok legalább Szeverodonyeck ötödét visszafoglalták az elmúlt órákban, és a P66-os országút mentén történő előrenyomulásuk az utánpótlástól való elvágással fenyegeti az úttól északnyugatra fekvő részeken harcoló orosz és oroszbarát erőket.

  • Orosz források eközben arról számoltak be, hogy egyes “kritikus veszteségeket szenvedett” ukrán egységeket kivontak a városból.
  • Erőteljes robbanások rázták meg Kijevet a hajnali órákban. Az ukrán főváros területén a jelentések szerint körülbelül öt orosz rakéta csapódott be, ezeket feltehetően a Kaszpi-tenger felett repülő orosz Tu-95-ös stratégiai bombázók lőtték ki. A célpontok az ukrán főváros vasúti infrastruktúrájának kritikus elemei voltak, a károk felmérése még zajlik, több sérültről igen, halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.
  • Az ukrán tárgyalódelegáció egyik tagja, David Arakhamia arról beszélt, hogy a megbeszéléseket csak azután folytatják, hogy Ukrajnába megérkeznek az új, nyugati fegyverek, és ezzel az ország pozíciója “megerősödik”. Mikhajlo Podoljak, a tárgyalások egy másik ukrán résztvevője úgy nyilatkozott, hogy nincs értelme addig tárgyalni az oroszokkal, amíg a megszállókat addig vissza nem szorítják az eredeti határok irányába, amíg lehet.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondta, hogy a nyugati szankcióknak nem lesz hatása Oroszország olajexportjára. Lavrov szerint országa idén jelentősen növelheti az energiahordozók kereskedelméből származó profitját.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet