Az oroszok külpolitikájának szerves része a nemzetiségi konfliktusok kihasználása.

Taktikát változtatnak ezekben a napokban az oroszok, miután egyértelmű kudarccá változott az Ukrajna elleni inváziójuk.

Visszahúzódnak a Donyec-medencébe, ahol már évek óta harcolnak az általuk támogatott szeparatisták, és abban bíznak, hogy a háborút Donyeck és Luhanszk megyék végleges megszerzésével tudják majd lezárni.

Putyin elnök Ukrajnában is a régi forgatókönyve alapján igyekezett munkálkodni. Hivatalosan nem is háborút indított szomszédja ellen, hanem a „békefenntartás” és a „nácitlanítás” volt a szándéka, arra hivatkozva, hogy mindezt a Kelet-Ukrajnában és a Krímben élő kisebbségek kérték tőle.

A Székelyhon.ro nevű oldal is részben ezt a témát vette elő a közelmúltban meghívott biztonságpolitikai szakértővel, Demkó Attilával folytatott beszélgetése során.

A szakember rámutatott arra, hogy „Vlagyimir Putyin harapós, és folyton újra harapni akar”, a természetétől tehát lényegében idegen a békés egymás mellett élés gondolata.

Az Oroszország sorsát bő két évtizede meghatározó vezető jellemzője, hogy szívesen használja ki a különféle nemzetiségi konfliktusokat, legyen bármilyen térségről szó. Ukrajnában az ottani (egyébként nagyrészt ukránbarát) oroszok állítólagos sérelmeire reagált a mostani hadműveletekkel, de nem feltétlenül akar kizárólag csak a maga háza táján söprögetni.
„A magyar kisebbségekkel is hasonlóan játszik, és Putyin fejében ott van Erdély is” – mutatott rá Demkó Attila. Ezzel arra kívánt utalni, hogy az oroszoknak nemcsak a Kárpátalján érdekük az ukrán-magyar feszültség fenntartása, hanem Romániában is a román-magyar ellentét szítása.
Kevésbé ismert, hogy egy orosz katonai alakulatot is elneveztek Erdélyről, ami egyértelmű üzenet, figyelmeztetés Románia számára.
A biztonságpolitikai szakértő szerint a románoknak sokkal jobban kellene törekedniük a meglévő törésvonalak eltüntetésére, illetve arra, hogy normális együttélést valósítsanak meg Magyarországgal és az erdélyi magyar kisebbséggel, ellenkező esetben ugyanis állandó céltáblái lesznek a feszültségkeltő orosz provokációnak.

Nemrég egyébként, mint beszámoltunk ebben a cikkünkben róla, Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes keményen kritizálta a magyar vezetést, azzal vádolva a kormányt, hogy oroszbarát politikát folytat. Azt is felvetette, hogy vajon a magyar kormány Kárpátalját akarja-e.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet