Vlagyimir Putyin aznap jelentette be, hogy elhalasztja a december 12-ei éves moszkvai sajtótájékoztatóját.

A lépés újabb találgatásokat fog felvetni egészségi állapotával kapcsolatban, de az is magyarázhatja a szokásos sajtótájékoztató elhalasztását, hogy Vlagyimir Putyin bármit megtesz annak elkerülése érdekében, hogy kifaggassák az ukrajnai orosz háborús kudarcokról, írja a DailyStar.

A nagy év végi ülésre általában december 14. és 23. között kerül sor – de a Kreml hétfőn bejelentette, hogy a sajtótájékoztatót idén már nem tartják meg.
Az éves sajtótájékoztatón az orosz elnök több mint 500 orosz és külföldi újságíró kérdéseivel találkozik egy olyan nagy eseményen, amelyet a televízió élőben közvetít, és akár négy óránál is tovább tart. A konferenciát annak ellenére mondták le, hogy a hírek szerint már döntöttek arról, hogy a nyugati médiát az ukrajnai háború miatt ki kell tiltani a rendezvényről. A lépés azt sugallja, hogy még arra sem hajlandó, hogy orosz újságírókkal nézzen szembe, és kockáztassa, hogy nyíltan faggassák a háborúról.
Szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, Putyin megtalálja a módját, hogy kommunikáljon – főként lojális újságírókkal az állami médiából – annak ellenére, hogy elhalasztotta az élő ülést, amely évének egyik csúcspontja volt. Azt is jelezte, hogy sajtótájékoztatóra az újévben kerülhet sor, de konkrét dátumot vagy formátumot nem közölt. Peszkov nem jelölte meg azt az időpontot sem, amikor Putyin felszólalhat a szenátusban – vagy a Szövetségi Tanácsban –, ami az alkotmány értelmében éves hivatalos kötelezettség.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.