Szerinte ez az egyetlen létező eszköz, hogy egy háborús bűncselekmény elkövetőjét letartóztassák.

Carla Del Ponte volt háborús bűnöket vizsgáló ügyész felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy adjon ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin ellen – jelentette az AFP, amit a The Guardian szemlézett.

„Putyin háborús bűnös” – mondta egy interjújában a 75 éves Del Ponte, aki többek között Ruandában és a volt Jugoszláviában is vizsgált háborús bűnöket, illetve éveken át tagja volt a szíriai háborúban elkövetett jogsérelmeket vizsgáló ENSZ-bizottságnak is.

Az exügyész hangsúlyozta, hogy a letartóztatási parancs kiadása fontos jelzés lenne arról, „hogy a nyomozati munkát elvégezték”.

Kapcsolódó cikk

„Ez az egyetlen létező eszköz, amely lehetővé teszi, hogy egy háborús bűncselekmény elkövetőjét letartóztassák és a Nemzetközi Büntetőbíróság elé állítsák” – mondta.
Ugyanakkor Del Pont elismerte, hogy az elfogatóparancs nem feltétlenül jelenti azt, hogy Putyint sikerülne is őrizetbe venni.
„Ha Oroszországban marad, akkor ez soha nem történne meg. De ellehetetlenítenék számára az országa elhagyását, az egy erős jelzés lenne, hogy sok állam van ellene” – mondta.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet