Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy tervezte, hogy Ukrajna fővárosa elleni invázió mindössze 13 órát vesz igénybe, a mostanáig 10 hónap helyett.

Az orosz elnök belső köréből származó dokumentumokból kiderült, hogy Putyin annyira magabiztos volt a hadseregében, hogy azt hitte, Kijevet kevesebb mint egy napon belül elfoglalják, írja a DailyStar.

A tervek szerint a csapatok 14:55-kor Kijev szélén lettek volna, miután 225 kilométert tettek meg a fehérorosz határ kiindulópontjától. Ám ahelyett, hogy az eredetileg tervezett 13 órás időszakon keresztül behatoltak volna, az orosz csapatok megtizedelték inváziós terveiket.
A jelentésben az olvasható, hogy “nem voltak erők, felszerelések vagy erősítések” az Ukrajnába küldött csapatok számára. Az említett csapatokat mindössze 13 órával azután vezényelték Ukrajna külterületére, hogy először lépték át Fehéroroszország határát, de a közelben sem találták magukat.

Oroszország annyira magabiztos volt a félnapos háborúban, hogy állítólag nemzetőrséget és rendes rendőröket küldtek ki azzal a feltételezéssel, hogy a főváros elfoglalása után tömegeket kell irányítaniuk. Számos más ukrajnai forrás attól tart, hogy Putyin az új évben ismét Kijev elfoglalását szorgalmazhatja.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet