Vlagyimir Putyin Kína vezetőjével, Hszi Csin-Pinggel találkozott a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) üzbegisztáni csúcstalálkozójának keretében.

Vlagyimir Putyin azt hangsúlyozta, hogy Oroszország támogatja az “egy Kína” elvet,  és elítéli az “Egyesült Államok provokációját” a Tajvani-szorosban, írja168

A kínai állami média beszámolója szerint “Kína kész a kölcsönös segélynyújtáson alapuló együttműködésre Moszkvával a két ország alapvető érdekeinek mentén kereskedelmi, mezőgazdasági és egyéb területeken egyaránt”.

Oroszországnak és Kínának a hatalmi státusuknál fogva pozitív, elsődleges szerepet kell játszaniuk a jelenleg káosz sújtotta világ stabilitásának előmozdításában

– mondta Hszi Csin-Ping. Kína tartózkodik az állásfoglalástól az Ukrajna ellen indított orosz „különleges katonai művelet” ügyében. 

Kína az Egyesült Államokat és a NATO-t tartja a háború fő felelősének, és partneri együttműködésre törekszik Oroszországgal, hogy fő vetélytársával, az Egyesült Államokkal szemben közös frontba tömörüljenek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet