Egy amerikai szakértő szerint alig két hét leforgása alatt három merényletet követtek el Ukrajnában oroszbarát tisztviselők ellen, miközben Putyin "elsorvadt" a háborúban.

Az Egyesült Államok volt védelmi minisztere, James Mattis pénteken, július 1-jén, a Szöuli Fórumon Vlagyimir Putyin  “erkölcstelen” és “működésében ostoba” háborúját kritizálta, írja a DailyStar.

Amerikában van egy mondásunk, azt mondjuk, hogy a szövetségesekkel rendelkező nemzetek virágoznak, a szövetségesek nélküli nemzetek elsorvadnak, és most nézzük, ahogy Oroszország elsorvad a szemünk előtt

– mondta Mattis.

Mattis azután nyilatkozott, hogy Oroszország bejelentette, hogy elhagyja az ukrajnai Kígyó-szigetet, amit Putyin jelentős kudarcának tituláltak. Oroszország közölte, hogy “jóakaratú gesztusként” vonta ki erőit a Kígyó-szigetről, amely 120 km-re található Ukrajna déli partjaitól, annak érdekében, hogy lehetővé tegye Kijev mezőgazdasági termékeeinek exportját.

Kapcsolódó cikk

A bejelentés azután történt, hogy Ukrajna több razziát hajtott végre az orosz erők ellen Kígyó-szigeten, ezt a lépést a megszállt nemzet győzelmeként ünnepelték.
A CNN szerint az elmúlt két hétben három oroszbarát tisztviselő ellen is merényletet kíséreltek meg, ami arra utal, hogy Dél-Ukrajnában erősödik az ellenállási mozgalom. Állítólag mindhárom incidens Herszon városában történt, egy olyan területen, amely stratégiai jelentőségű Oroszország számára a Fekete-tenger partjához és a Krím-félszigethez való hozzáférése miatt.
Az első támadást június 16-án hajtották végre Herson börtönszolgálatának oroszbarát vezetője, Jevgenyij Szobolev ellen, amikor egy robbanás megrongált egy járművet. Szobolev életben maradt. Június 24-én egy újabb autórobbanásban életét vesztette Dmitrij Szavlucsenko, a Herszon régió ifjúsági és sportügyi osztályának oroszbarát tisztviselője. A hét elején pedig egy harmadik oroszbarát tisztviselő autóját is célba vették a városban, bár a meg nem nevezett célszemély túlélte.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet