Olaf Scholz német kancellár arra szólította fel Vlagyimir Putyint, hogy vonja ki a csapatait Ukrajnából, és tartsa tiszteletben az ország szuverenitását.

Olaf Scholz egy másfél órás telefonhívás során azt hangsúlyozta Vlagyimir Putyinnak, hogy a háborút mielőbb le kell zárni, és az ország területi épségének és szuverenitásának tiszteletben tartásán alapuló diplomáciai megoldást kell találni, írja168.

A német kancellár ezen kívül azt is közölte az orosz elnökkel, hogy nem fog válasz nélkül maradni, amennyiben Oroszország további területeket próbál elfoglalni Ukrajnában, és Németország semmilyen körülmények között nem ismerne el ilyen lépéseket.

Arra szólította fel, hogy az ukrán hadifoglyokkal a nemzetközi humanitárius jog előírásainak megfelelően bánjanak, és engedjék, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt elláthassa őket. Emellett azt is hangsúlyozta, hogy gondoskodni kell a megszállt zaporizzsjai atomerőmű biztonságáról, és végre kell hajtani a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség helyszíni tapasztalatait összefoglaló jelentésben javasolt intézkedéseket.

Ezek mellett a globális élelmezési helyzet is szóba került, a német kancellár arra kérte, hogy ne ássa alá, hanem továbbra is teljes mértékben tartsa be az ukrajnai gabonaszállítások újraindításáról azt ENSZ közreműködésével kötött megállapodást.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet