Új fejezet nyílhat az orosz-ukrán háborúban. A nyugati tisztségviselők szerint a május 9-ei orosz nemzeti ünnep napján Vlagyimir Putyin hivatalosan is hadat üzenhet Ukrajnának.

Az orosz kormány továbbra is csak “különleges hadműveletként” hivatkozik az orosz-ukrán háborúra. Ez a legújabb értesülések szerint hamarosan megváltozhat, írjaBlikk

Korábban azt pletykálták, hogy a május 9-ei nemzeti ünnep lesz az a nap, ameddig az oroszok bármi áron be szeretnék fejezni a háborút. A legújabb hírek szerint azonban az is lehetséges, hogy Vlagyimir Putyin ezt a napot arra fogja használni, hogy hivatalosan is hadat üzenjen Ukrajnának, és elkezdje a tartalékos katonák mozgósítását. 

Azt hiszem, tovább akar lépni az ő 'különleges hadműveletétől'. Már elő is készítette a terepet ahhoz, hogy azt mondhassa, 'nézzétek, ez most egy háború a nácik ellen, és több emberre van szükségem'

– mondta Ben Wallance brit védelmi minisztert.

Ha Putyin valóban hadat üzen, azzal jogosulttá válik, hogy behívja a tartalékos katonákat, és megkezdje a sorozást is. Azonban a döntés ironikus is lenne Wallance szerint, ha a győzelem napján jelentené be, ezzel beismerve eddigi kudarcait Ukrajnában. 

CNN szerint május 9-e a hadüzenet mellett tartogathat egy bejelentést arról, hogy népszavazást szerveznek Luhanszk és Donyeck Oroszországhoz csatolásáról, arról, hogy elfoglalták Mariupolt, vagy új háborús frontot nyithatnak Odesszánál.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet