Vlagyimir Putyin "érvekkel alátámasztott magyarázatot" adott az ukrán politikában jelenlévő neonácikról.

Az orosz elnök a háború kezdete óta harmadszor beszélt telefonon Emmanuel Macron francia elnökkel. A Kreml csütörtöki sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin elárulta, nem ért egyet azzal, hogy Macron szerdán hazugságnak nevezte azt az állítását, hogy az oroszok a nácizmus ellen harcolnak Ukrajnában, írjaBors.

Putyin azt is kifogásolta, hogy Macron nem tért ki arra beszédében, hogy ukrajna hét éve szabotálja a minszki megállapodásokat, és ez ellen egyik nyugati ország sem tett semmit. Emellett azt állította, hogy a Donyec-medencében évek óta civilek elleni “népirtás” folyik, ami számos emberáldozatot követelt, és ami elől több százezer ember menekült Oroszországra.

Elmondása szerint az orosz invázióval és a tárgyalásokkal Ukrajna demilitarizálása a célja, és az, hogy ne érje többé fenyegetés az országot Ukrajnától. Célkitűzései mellől nem áll el, és a tárgyalások késleltetése csak további orosz követelésekhez vezet.

Putyin azt állította, a “hadművelet” a tervek szerint halad, és kizárólag katonai létesítményeket támadnak. Azt hangoztatta, hogy az ennek ellenkezőjéről szóló beszámolók “oroszellenek dezinformációs kampány elemei”, és Ukrajna élő pajzsként használja a civileket, a külföldieket pedig túszként használják fel. 

Kapcsolódó cikk

Az orosz elnök kiemelte, humanitárius folyosókat nyitnának a menekülni kívánóknak, de ezt állítása szerint a nacionalisták megakadályozzák.  

Vlagyimir Putyin február 24-én hajnalban rendelte el az Ukrajna elleni támadást. Az Európai Unió több állama is hadi eszközökkel segíti az ukránokat, Orbán Viktor kijelentette, Magyarországnak nincsen nélkülözhető fegyvere a szomszédos ország számára. A háborúban már kárpátaljai magyar katonák is elestek. Az első orosz-ukrán béketárgyalásról ebben a cikkünkben írtunk korábban. A források szerint az orosz katonáknak fogyóban van az élelme, és a logisztikai problémák következtében lelassult az orosz hadikonvoj előrenyomulása.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet