A nyugati vezetők körében egyre nő az aggodalom, hogy Vlagyimir Putyin orosz vezető atomcsapást rendelhet el Ukrajnára .

Az Egyesült Királyság védelmi minisztere, Ben Wallace ezen a héten Washingtonban volt, hogy megvitassa ezt a kérdést, James Heappey, a fegyveres erők minisztere pedig a Sky News-nak azt mondta, hogy a találkozón tárgyalt témák “hihetetlenek”, írja a DailyStar.

Az egyik fő aggodalomra ad okot Oroszország nukleáris arzenáljának puszta mérete – amely az Amerikai Tudósok Szövetsége becslése szerint a legnagyobb nukleáris készlet a Földön.

Oroszország a becslések szerint 5977 működőképes nukleáris robbanófejjel rendelkezik. Ez a szám az Egyesült Államok esetében 5428 darab. Ezzel szemben Franciaországban 290, az Egyesült Királyságban pedig csak 225.

Kapcsolódó cikk

Míg a Bulletin of the Atomic Scientists [BAS] adatai valamivel alacsonyabb számot tesznek Moszkva készleteire, azt állítják, hogy 4447 robbanófejéből jelenleg több mint 1500 áll készenlétben „ballisztikus rakétákon és nehézbombázó bázisokon”. A BAS jelentése azt is megjegyzi, hogy “hozzávetőlegesen további 977 stratégiai robbanófej, valamint 1912 nem stratégiai robbanófej” van készenlétben a vészhelyzetekre. Hogy Vlagyimir Putyin szemében mi számít „vészhelyzetnek”, az nyitva áll értelmezésre.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet